Stockholm

Occupy Sweden - engångsföreteelse eller ännu pågående?

Det kom dock inte lika många som var "attending" på Facebookeventet.
1 av 3
Det kom dock inte lika många som var "attending" på Facebookeventet. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Även det löst sammansatta hackernätverket Anonymous deltog i demonstrationen på Sergels torg.
2 av 3
Även det löst sammansatta hackernätverket Anonymous deltog i demonstrationen på Sergels torg. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Demonstranter samlades bland annat i Stockholm under lördagen. Men fortsatta ockupationer är lätträknade.
3 av 3
Demonstranter samlades bland annat i Stockholm under lördagen. Men fortsatta ockupationer är lätträknade. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Flera demonstrationer planeras, men på många håll har det redan tystnat efter helgens aktioner. På vissa platser tältar människor fortfarande.


Läs mer
"Ockupera vad? Varför?"

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, HAX, kritiserade på söndagen Occupyrörelsen för att missa målet i sina demonstrationer mot den globala kapitalismen.

Han ifrågasätter varför just Wall Street och andra affärskvarter ska ockuperas när det är politiker som tagit besluten som orsakat finanskrisen.

"Det är en sak att säga att man vill “krossa kapitalismen”. Det är betydligt svårare att berätta vad man vill ha istället. Det där med planhushållning, folkkommuner och proletariatets diktatur har ju liksom prövats – och visat sig gå åt helvete, totalt.

Att racka ner på kapitalismen utan att presentera något alternativ kommer bara att leda till en sak: Mer makt till politikerna, det vill säga till de människor vars klåfingrighet har försatt oss i den knipa vi nu befinner oss i.", skriver han.

SVERIGE. Under lördagen nådde de numera globala protesterna mot världsekonomin Sverige. I samtliga större städer i landet hölls olika typer av demonstrationer och aktioner i samma anda som Occupy Wall Street, protesten som startade i New York i mitten av september och som fortfarande pågår.

I Stockholm samlades inte de "tokskallar" som det pratades om inför aktionen. Efter demonstrationen på Sergels torg tältar nu ett antal demonstranter utanför Riksbanken. Det verkar dock som att någon inte vill ha dem där - enligt bilder på deras Facebooksida sattes vattensprinklers igång under natten till måndagen.

I huvudstaden fortsätter även aktionen vid Hagsätras tunnelbanestation som nu går in på sin 15:e dag med gratisloppis.

Nya demonstrationer planeras

För övrigt var det tämligen få som dök upp på lördagens demonstrationer, men de som gjorde det verkar ha gillat initiativet. I Norrköping och Malmö är redan nästa aktion planerad och det pratas om möjliga datum på flera andra håll. I Göteborg pågår fortfarande "Occupy Nordstan", fram till den 5 november.

Runtom i världen fick den 15 oktober större genomslag - på gott och ont. I städer som Madrid och Rom samlades tusentals. Men i den italienska huvudstaden urartade det till kravaller när motdemonstranter gick till attack.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.