Abir Al-Sahlani kräver en ändring av lagen.
1 av 3
Abir Al-Sahlani kräver en ändring av lagen. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Ganna Chyzhevska, 91, räddas tills vidare av Europadomstolen.
2 av 3
Ganna Chyzhevska, 91, räddas tills vidare av Europadomstolen.
På Arlanda samlades ett 40-tal personer för att protestera mot utvisningen.
3 av 3
På Arlanda samlades ett 40-tal personer för att protestera mot utvisningen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Fallet Ganna blottar splittring i alliansen: "Det här är inte mitt Sverige"

Centerpartisten Abir Al-Sahlani rasar mot Migrationsverket och tycker att de inte gjort tillräckligt för 91-åriga dementa Ganna Chyzhevska. Moderaterna tycker tvärtom.


STOCKHOLM. Bara timmen innan 91-åriga Ganna Chyzhevska skulle utvisas från Sverige kom beskedet. Europadomstolen har beslutat om att ge dementa Ganna en ny prövning.

Och frågan kring om man ska utvisa en 91-årig dement och kraftigt synskadad person till Ukraina, där hon inte har någon familj eller någon som tar emot henne, har under tisdagen väckt starka känslor. Inte minst inom riksdagen där åsikterna gått isär och splittrat Alliansen.

När Nyheter24 ringde runt till riksdagsledamöter från alla partier var det bara Moderaterna, med Migrationsministern Tobias Billström i spetsen, som valde att inte kommentera 91-åringens utvisning.

– De vill inte bli förknippade med det här fallet, säger centerpartisten Abir Al-Sahlani, till Nyheter24.

Av alla riksdagsledamöter inom Allianspartierna är Abir Al-Sahlani den politiker som har reagerat allra starkast mot utvisningen.

Däremot var Allianspartierna Folkpartiet och Kristdemokraterna tillsammans med resten av riksdagspartierna öppna för en ändring i lagen.

De flesta tyckte även att det, rent mänskligt sett, är orimligt att skicka henne till ett land där ingen kan ta hand om henne.

– Det här handlar ju om synnerligen ömmande omständigheter och där behöver vi införa undantag i lagen. Det hade kanske kunnat rädda henne, sa folkpartiets Ulf Nilsson, till Nyheter24 då.

I samband med att utvisningshotet mot 91-åriga Ganna fortfarande var högaktuellt bestämde sig en fly förbannad Abir Al-Sahlani att bege sig till Arlanda för att protestera mot Migrationsverkets beslut om utvisning. Tillsammans med ett 40-tal personer, och vänsterpartisten Christina HöJ Larsen, kämpade de för att 91-åriga Ganna skulle få stanna.

Stick i stäv med migrationsminister Tobias Billströms (M) uppfattning.

– Får man ett nej måste man respektera beskedet och återvända hem, säger han till Expressen.

Att Abir Al-Sahlani har en annan uppfattning är tydligt.

– Det här är inte mitt Sverige, sa Abir Al-Salhani innan hon åkte från Arlanda för att ta upp frågan med riksdagsgruppen och partiledaren Annie Lööf, till Nyheter24.

På väg från flygplatsen kom så beskedet om att "Ganna får stanna". Och nu hoppas Abir Al-Sahlani på en översyn av lagen och att det framförallt blir en ändring kring asylpolitiken. Hon tycker också att Migrationsverket inte har gjort tillräckligt mycket för Ganna och hela tiden gömt sig bakom lagstiftningen.

– De har ett val. De kan inom lagens ramar välja att inte verkställa beslutet om utvisning. De kan förhala det i fem år utan att behöva motivera det, men de har valt att göra det här nu, sa Abir Al-Sahlani, till Nyheter24, redan innan Europadomstolen hade sagt sitt.

Men på Migrationsverket hävdar det att Abir Al-Sahlani har fel. Presschefen Johan Rahm menar att de lyder under lagen och därför inte kan välja att inte verkställa utvisningen. Han säger också att det inte längre finns något att göra.

– Jag blir förvånad över att hon säger så. Det är inte sant, säger Johan Rahm till Nyheter24.

Efter beskedet om att Europadomstolen stoppar utvisningen har Nyheter24 sökt Johan Rahm igen. Men Migrationsverket har istället valt att låta stabsjuristen Carl Bexelius kommentera ärendet.

– Det har kommit in en begäran från Europadomstolen att Sverige ska avbryta utvisningen. Det är reglerat i lagen och Migrationsverket har fattat ett beslut om att avbryta utvisningen, säger Carl Bexelius, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Montana får inte förbjuda Tiktok

Ozonhål stängs senare än vanligt

Varje år i oktober-november skapas ett ozonhål över Antarktis. Årets hål började bildas flera dagar tidigare än vanligt och forskare befarar att det kommer stängas sent.

Ljög om assistansbehov – sju åtalas

Sju personer åtalas för grovt bidragsbrott då de ska ha överdrivit eller lämnat falska uppgifter om sitt hälsotillstånd, rapporterar SVT Väst.

Örike vill ha bort mobiler i skolan

1 timme sedan
Mobiler ska förbjudas i skolorna i Nya Zeeland, enligt premiärminister Christopher Luxon i den nya konservativa regeringen.

Svenska gäng svindlar i Norge

1 timme sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.

Viaplays rapport försenas på nytt

2 timmar sedan
Viaplay har återigen missat att publicera sin rapport för det det tredje kvartalet på utsatt datum.