Riksdagsersättaren Markus Wiechel tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson.
Riksdagsersättaren Markus Wiechel tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson.

Uteslutningshotade SDU-politikern fortfarande aktiv

SD-ledningen hävdar att han inte är aktiv inom partiet. Men trots det fortsätter uteslutningshotade Robert Wahlgren att arbeta för SDU.


Kontroversielle SD-anhängaren Robert Wahlgren tillåts forfarande vara aktiv trots uteslutningshot. Som Nyheter24 tidigare har rapporterat har han haft tydliga kopplingar till Nordisk Ungdom (NU) och nazistorganisationen Blood and Honour.

Så sent som i fjol gick han bland annat i NU:s 1 maj-tåg och tidigare har han även burit hakkors och blivit dömd för misshandel och hets mot folkgrupp.

– Vi har ju uppmanat honom att hålla en låg profil men tills uteslutning har verkställts är han fortfarande medlem. Vi kommer hålla ett förbundsmöte den 5 november där beslut kommer, säger William Hahne, vice ordförande i SDU, till Nyheter24.

Men trots Wahlgrens förflutna och SDU:s uteslutningshot med rekommendationer från ledningen om "att ligga lågt" så är det Wahlgren som har planerat stora delar av demonstrationen i Malmö.

En av de som tackade Robert Wahlgren för hans insatser i Malmö var Riksdagsersättaren - Markus Weichel.

"Bra jobbat med demonstrationen! :) Riktigt bra gjort!" - skriver Wiechel till Wahlgren på hans Facebooksida.

Men enligt William Hahne hade Wahlgren ingen framträdande roll.

– Han hade ett litet finger med i spelet och fick hjälpa till med några logistiska saker.

SDU:s största distrikt går emot ledningen

Men Robert Wahlgrens vara eller icke-vara i SDU splittrar ungdomsförbundet. SDU syd, som är det största distriktet i Sverige, vill ha kvar honom då han anses vara väldigt duktig på att organisera.

– Han får stöd av flera distrikt. Jag tycker inte att det är något konstigt med det. Jag tycker att han kan få en chans, säger Chang Frick, SDU Syd:s ordförande, till Nyheter24.

Chang Frick bekräftar även för Nyheter24 att det var just uteslutningshotade Robert Wahlgren som skötte hela planeringen av den rekordstora demonstrationen.

– Jag vet inte om William Hahne har missuppfattat något men han skötte mycket av den praktiska biten.

Fortsätter arbeta inom SDU

Trots uteslutningshot och rekommendationer från SDU-ledningen om att ligga lågt fortsätter Robert Wahlgren alltså att vara aktiv inom SDU - även efter demonstrationen i Malmö. Wahlgren var nämligen en av deltagarna på SDU Östergötlands första torgmöte någonsin som hölls i Linköping förra helgen.

Hans deltagande i Linköping hade dock inte William Hahne en aning om.

– Det är ju sådant här som kommer att tala till hans nackdel, säger William Hahne till Nyheter24.

Nyheter24 har förgäves sökt Robert Wahlgren för en kommentar.

Rättelse: Tidigare förekom uppgifter i artikeln om att SD:s ordförande i Norrköping - Stefan Sonevang - fastnat i tullen på Arlanda och åkt dit för narkotikasmuggling.

Uppgiften om att han "åkt dit" var felaktig då preparaten Sonavang ertappades med på Arlanda visade sig vara sömntabletter han hade fått utskrivna via recept. Åklagarmyndigheten skriver i sitt beslut den 26 september att det inte finns anledning att "anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats".

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
SDU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.

S: Sätt stopp för nya friskolor

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.