Torsdag 2 Dec
Stockholm

Flicka nekades ambulans – blev medvetslös

En gymnasieflicka i Malmö fick ingen ambulans när hon drabbades av en allergisk chock och sjönk ihop på skolgården. SOS Alarm hade ingen ambulans tillgänglig, skriver pappan i en anmälan till Socialstyrelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I oktober 2010 drabbades flickan av en allvarlig allergisk reaktion. Hon började känna andnöd och sjönk ihop på skolgården där hon ringde sin pappa.

När pappan kom till platsen fick han prata med SOS Alarm som informerade honom om att det inte fanns några ambulanser lediga för tillfället. Operatören bad istället pappan att själv köra dottern till sjukhuset. I anmälan till Socialstyrelsen skriver pappan att dottern blev medvetslös på väg in till akuten.

SOS Alarm kan inte kommentera det enskilda fallet men presstalesmannen Anders Klarström menar att det är operatörernas uppgift att genom intervjuer bedöma hur allvarligt ett sjukdomsfall är.

- Vår uppgift är att se till att de som ringer 112 får rätt vård. Det kan vara ambulans och det kan vara att man tar sig in till sjukhuset själv, säger presstalesman Anders Klarström, till Nyheter24, och fortsätter:

– Men det händer att personer försämras. Och visst händer det att vi gör fel.

Fallet med flickan är en av flera anmälningar mot SOS Alarm i år. Tidigare i år dog 23-åriga Emil Linnell sedan han nekats ambulans. Larmoperatören fick sparken efter dödsfallet och åtalades misstänkt för vållande till annans död.

– Det fallet är en grov felhantering av en av våra medarbetare. Det är vi de första att erkänna, säger Klarström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela