Tisdag 30 Nov
Stockholm

Birka Paradise blev Birka Hell - "vakterna kallade mig Sverigefitta"

På Birka Paradise jobbar en vakt som tidigare har blivit dömd för misshandel. Händelsen ägde rum 2004 men vakten dömdes inte förrän 2008. Under tiden fick vakten jobba kvar. 2010 togs fallet upp i hovrätten där han friades. En i dag jobbar vakten kvar omb
1 av 3
På Birka Paradise jobbar en vakt som tidigare har blivit dömd för misshandel. Händelsen ägde rum 2004 men vakten dömdes inte förrän 2008. Under tiden fick vakten jobba kvar. 2010 togs fallet upp i hovrätten där han friades. En i dag jobbar vakten kvar omb. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Robert Andersson är vd för Städpulsen AB. Tillsammans med sina 23 anställda skulle han ha de trevligt på Ålandsbåten. Men resan blev en mardröm och Robert kastades i isoleringscellen.
2 av 3
Robert Andersson är vd för Städpulsen AB. Tillsammans med sina 23 anställda skulle han ha de trevligt på Ålandsbåten. Men resan blev en mardröm och Robert kastades i isoleringscellen. Foto: Privat
Här är en av vakterna som är anmäld av Robert Andersson. På bilden har vakten korrekt klädsel men bär ingen ordningsvaktsbricka. Detta beror på att han är i en hytt och troligtvis inte i tjänst enligt personalchefen Lasse Karlsson.
3 av 3
Här är en av vakterna som är anmäld av Robert Andersson. På bilden har vakten korrekt klädsel men bär ingen ordningsvaktsbricka. Detta beror på att han är i en hytt och troligtvis inte i tjänst enligt personalchefen Lasse Karlsson. Foto: Faksimil Facebook

Företagsresan på Ålandsbåten blev en mardröm när vakterna hotade chefen och slängde in honom i isoleringscellen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dömd vakt behöll jobbet

Det är inte första gången vakterna på Birka Paradise blir anklagade för att använda för mycket våld.

I samband med en incident på båten 2004 misstänktes en av vakterna för att ha använt övervåld vid ett ingripande. Utredningen drog ut på tiden men när Ålands tingsrätt tillslut kom till ett beslut 2008, dömdes vakten för misshandel av en passagerare som fått sina revben brutna.

I väntan på utredningen fick vakten dock behålla jobbet och fortsätta att arbeta på Birka Paradise. Lasse Karlsson som är personalchef gillade inte domen mot sin vakt och hade en helt annan bild av händelseförloppet.

2010 togs fallet upp i hovrätten där vakten tillslut friades. Samma vakt jobbar fortfarande kvar på Birka Paradise.

STOCKHOLM/MARIEHAMN. Tidigt på morgonen den 10 maj i år är Robert Andersson på väg ner mot hytten efter en trevlig kväll med sina medarbetare. Han har druckit några drinkar men är inte på något sätt full. I trappan ner mot hytten känner han helt plötsligt hur två starka nypor tar tag om varsin arm.

– Grabben nu följer du med här. Vi vet vad du har gjort, säger en av vakterna på Brika Paradise.

Därefter går allt väldigt snabbt. Robert Andersson är vd för Städpulsen och har tillsammans med sina 23 anställda valt att åka till Åland med en av Birka Paradise färjor. Men det blev allt annat än en drömresa.

– Jag kände skräck och var övertygad om att vakterna skulle misshandla mig, säger Robert Andersson till Nyheter24.

Vakterna som nu har ett stadigt grepp om honom vägrar till en början tala om vad han är anklagad för. Och när Robert försöker förklara att de har tagit fel personer blir de ännu mer hotfulla.

Trots protester från bland annat Roberts fru och flera andra vägrar vakterna berätta vad som har hänt och tar med honom in i ett rum där ytterligare en vakt befinner sig.

– Nu är du inte så tuff när du är själv med oss, säger vakthavande befäl.

Sedan tar befälet ett stadigt grepp om Robert och lyfter upp honom mot väggen.

– Din jävla Sverigefitta! Om du inte samarbetar och håller på att säga emot oss kommer vi att slå dig och bryta benen i kroppen på dig.

Enligt Roberts polisanmälan, som Nyheter24 har tagit del av, står Roberts fru med flera anställda utanför dörren.

Det är nu som vakterna för första gången förklara vad Robert är anklagad för. Enligt anmälan ska vakterna ha anklagat Robert för att ha slagit en annan kvinna i ansiktet med en sko på plan 10. Vakterna hävdar sedan att en städerska ska ha sett honom.

– De har inte hanterat det här på rätt sätt. Jag trodde de skulle be om ursäkt när de hade tagit fel person. Men det här kändes som att det var vardag för dem, säger Robert Andersson till Nyheter24.

Men den hotfulla och omänskliga behandlingen förvandlas sedan till något ännu värre menar Robert Andersson. Efter att de återigen kallat honom för "Sverigefitta" och förklarat att de inte är "lika snälla som svenska vakter" tar historien ännu en vändning.

Vakterna för nu Robert Andersson ner mot båtens isoleringscell där de fortsätter att hota med hårda tag om han inte gör som de säger. Efter en kort stund kommer även städerskan ner till cellen för att identifiera honom. Men när städerskan sedan säger att de har tagit fel person vägrar vakterna att släppa honom. Robert blir i stället inknuffad i cellen där han nu kommer tillbringa de värsta timmarna i sitt liv.

– När jag kommer in i cellen känner jag mig först lite lättad eftersom jag inte har blivit misshandlad och inte fått några ben i kroppen brutna. Jag känner att jag börjar skaka. Jag är nu i chocktillstånd och har fortfarande inte förstått vad som har hänt.

Cellen som nu Robert befinner sig i beskriver han som cirka 2 meter lång och 1,70 bred. Det finns en toalett men inget papper. I taket finns en kamera.

Förutom detta finns en säng bestående av en fastsvetsad stålskiva på väggen utan madrass. Cellen är helt av stål och dörren är av samma typ som används till skyddsrum med en tätningslist och ett litet fönster. Golvet var blött av avloppsvatten som läckte ut från toaletten. Ventilationen var helt avstängd.

I tre timmar sitter Robert inlåst i cellen innan en vakt kommer och släpper ut honom. Klockan är då halv åtta på morgonen. Enligt Robert gör vakten sedan det klart och tydligt för honom att han inte får berätta vad som har hänt.

– Det som jag mår mest dåligt över just nu är hur många det måste vara som blir inkastade i cellerna. Vem vet om det blir misshandlade där. Jag åker inte båtarna längre men det är säkert någon som blir drabbad varje dag.

När Birka Paradise kommer fram till Mariehamn på Åland väljer Robert och hans fru att kliva av båten. En polisanmälan gjordes senare när de kom tillbaka till Sverige. Och anmälan har lett till en pågående polisutredning menar Robert Andersson.

När Nyheter24 når vd:n för Birka Paradise - Lars Näslund - hävdar han först att han inte kommer ihåg Roberts historia. När han sedan blir påmind om att han själv blev uppringd av Robert efter mardrömsresan minns han hela händelseförloppet.

– Jag har tagit del av informationen och vår bedömning är att han uppträdde på ett ej korrekt sätt och blev omhändertagen och inburad, säger Lars Näslund till Nyheter24 och fortsätter:

– Min erfarenhet är att berättelserna går isär. Jag vill ju inte säga att kunderna har fel men de har inte samma referensramar.

Men brukar det inte vara så att vakter skyddar vakter?

– Det är vi medvetna om och vi tycker att vi har en bra dialog med vakterna. Vi kan se mönster som skiljer ut sig. Det kan vara en vakt som gör flera ingripande till exempel. Men vi pratar väldigt öppet och ärligt om det här och har en bra dialog.

Vad tycker du om att han ska ha blivit kallad "Sverigefitta"?

– Det är givetvis inte bra om det är så. Vi har valt att tro på vakternas version.

Visste du om att det finns en pågående utredning?

– Nej, det visste jag inte.

Händer det någon gång att vakterna tar fel person?

– Inte enligt vår uppfattning. Nej, vi tar aldrig oskyldiga, säger Lars Näslund till Nyheter24.

Det var efter att Robert Andersson kommit tillbaka till Sverige dagen efter mardrömsresan som han kontaktade vd:n Lars Näslund.

Det enda Lars Näslund ska ha reagerat på då var Roberts berättelse om cellen och att toaletten läckte. Enligt Robert ska Lars Näslund hävdat att de genomför kontroller av cellerna och att de inte kan stämma. Innan de avslutade samtalet lovade Lars Näslund att återkomma till Robert Andersson. Ett löfte han än så länge inte har uppfyllt.

– Han ringde aldrig tillbaka till mig, säger Robert Andersson till Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela