Så här ser platsen ut i dag. Sex år senare.
1 av 5
Så här ser platsen ut i dag. Sex år senare. - Foto: TV3/Efterlyst
Här är graven där spädbarnet hittades.
2 av 5
Här är graven där spädbarnet hittades. - Foto: TV3/Efterlyst
Med den här kniven mördades Midhat.
3 av 5
Med den här kniven mördades Midhat. - Foto: Foto: TV3/Efterlyst
I den här lägenheten mördades Midhat med flera knivhugg.
4 av 5
I den här lägenheten mördades Midhat med flera knivhugg. - Foto: Foto: TV3/Efterlyst
Här på Högdalens tunnelbanestation knuffades Mohammed in i ett tåg och dog.
5 av 5
Här på Högdalens tunnelbanestation knuffades Mohammed in i ett tåg och dog. - Foto: Foto: TV3/Efterlyst

"Mördaren kan ha blivit knivmördad två timmar senare"

Kommissarie Hans Stridlund har hittat en häpnadsväckande koppling mellan mordoffret och mördaren.


STOCKHOLM. Två män mördas inom loppet av en timme i Högdalen. Den ene knuffas med en oerhörd kraft in i ett tunnelbanetåg och dör av smällen. Den andre hittas knivmördad i en lägenhet bara 400 meter därifrån.

– Den som dyker upp i lägenheten kan mycket väl vara den som försvinner från mordplatsen vid tunnelbanan, säger Hans Stridlund, kommissarie vid Söderortspolisen, till Nyheter24.

Fallet är ett så kallat Cold Case och ingår i polisens satsning som genomförs tillsammans med programmet Efterlyst. Under hösten har Nyheter24 rapporterat om flera fall som har tagits upp i programmet och dubbelmorden i Högdalen är ett av de fall som gett mest resultat för polisen.

– Jag har hittat kopplingar och vi har fått in lite tips. Det är ett av de fall som jag är mest optimistisk med.

Vad är det för koppling du har hittat?

- Det behåller jag för mig själv än så länge. Det ligger i sakens natur att de kan höra ihop, säger Hans Stridlund.

Mordet ägde rum den 2 november 2007. Den döde mannen vid tunnelbanan heter Mohammed Mushtaha, 29, och är djupt troende muslim. Enligt vittnesuppgifter ska han gått ner för trapporna till stationen tillsammans med två män.

På vägen ska de ha börjat bråka och när tåget kommer in på perrongen ger den ene personen Mohammed en knuff så att han flyger in i tåget och dör.

Mannen som sedan knivmördas i lägenheten heter Midhat och är även han djupt troende muslim. Det är denna koppling männen emellan som polisen nu utreder och de ska bland annat analysera fingeravtrycken som hittades på den kniv Midhat mördades med.

– Nu krävs en väldigt noggrann planering med väldigt bra förhör, säger Hans Stridlund.

"Spädbarnet begravdes utanför kyrkogården"

Det andra Cold Case-mordet uppdagas en julikväll 2005 då kyrkogårdsförvaltningen på Strandkyrkogården på Tyresö i Stockholm hittar en grav utanför den muslimska delen av kyrkogården.

En meter ner i marken hittas ett barnlik, en liten pojke, svept i tyg och med huvudet vänt mot Mecka. Fallet togs upp i Efterlyst i hopp om att få in nya tips om att hitta en mamma.

Men Polisen har till skillnad från dubbelmorden i Högdalen inte fått in några tips av värde.

– Man kan säga att vi släpper det. Det ligger fortfarande öppet och det sista som överger hoppet är människan, säger Hans Stridlund och fortsätter:

– Det kan inte vara så kul att gå och bära på det här. Eftersom spädbarnet låg utanför den muslimska delen finns det fog att tro att de är muslimer. De tittar kanske ännu mindre på Efterlyst och kanske inte ens kan språket. Då är det bra att fler som uppmärksammar det här.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.