Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hanna Fridén: "Vill män ha hemmafru lär de inte få vårdnaden"

Nyheter | 31/10/2011 12:35

KRÖNIKA. "Det är givetvis roande att avfärda alla åsikter som inte stämmer överens med ens egna som en produkt av hjärntvätt, även om man kan fråga sig varför man känner att man vill begränsa sin räckvidd på det vis man gör när man för sig med allehanda konspirationsteorier."

I förra veckan publicerade Familjeliv sin årliga undersökning bland sina läsare. Hur många av Sveriges kvinnor, förlåt, jag menar givetvis Familjelivs registrerade användare, vill vara hemmafruar?? Undersökningen skickades ut till 70 000 personer och postades tillbaks av 9 500 av de tillfrågade. Av de 9 500 ville alltså 45 procent vara hemmafruar.

Det finns en grupp som okritiskt hyllat undersökningen och använt den som bevis på alla Sveriges kvinnors åsikter: Antifeministerna - de som vill hävda att Sverige styrs av maktgalna radikalfeminister som tydligen ska kontrollera både medier samt hjärntvätta Svenska kvinnor att, på grund av skam, inte våga uttrycka sina sanningsenliga önskemål.

Det är givetvis roande att avfärda alla åsikter som inte stämmer överens med ens egna som en produkt av hjärntvätt, även om man kan fråga sig varför man känner att man vill begränsa sin räckvidd på det vis man gör när man för sig med allehanda konspirationsteorier. De mest kända inom området är två män vid namn Pelle Billing och Pär Ström. Båda vurmar för hemmafrun. Det är inget fel i det. Det bör förslagsvis vara upp till var och en. Paradoxen i det hela är att båda samtidigt vill argumentera för att barnbidrag ska vara uppdelat till 50/50 och så även vårdnaden om barnen vid det fall att äktenskapet slutar i skilsmässa.

Det finns ett fundamentalt fel i att argumentera att ett specifikt kön ska vara hemma med barnen, men att detta kön inte ska ha den typen av rättigheter som den större anknytningen till barnet innebär. I vårdnadtvister bedömer man vilken förälder som barnet känner störst tillit till, vilket naturligtvis också blir den föräldern som är hemma mest med barnen. En naturlig konsekvens av ett samhälle där män enbart tar ut 23% av föräldraledigheten är att de får mindre kontakt med sina barn och alltså mindre fördelar på området.

I det fall att en familjs mor har varit hemmafru och pappan har betalat för hushållet så bibehåller de samma ansvar och fördelar som fanns under giftermålet. Mannen får behålla sitt jobb och sin inkomst, medan barnen fortsätter bo hos mamman. Pappan tappar en del av kontakten till sina barn (även om de flesta mammor i skillsmässor inte kräver egen vårdnad) men kvinnan står utan arbetslivserfarenhet, utan inkomst och utan pension. Har man inte varit ute på arbetsmarknaden är det extremt svårt att få jobb. Om man är vuxen och inte har betalat in till sin pension så kommer det bli knapert på äldre dagar. Det här är inte feministiskt hjärntvätteri, det här är privatekonomisk fakta.

Jag tycker inte att dagens system är jämställt, men man kan inte kalla det för orättvist. Den typen av rättigheter som som Pelle Billing och Pär Ström förespråkar skulle däremot innebära att män får alla fördelar i alla avseenden medan kvinnorna går bet i samtliga. Jag kan inte se att detta är varken jämställdhet eller rättvisa, däremot klingar det bekant: Det finns flera länder där kvinnor förlorar alla sina rättigheter om hon skiljer sig. De här länderna brukar inte direkt beskrivas som jämställdhetens högborg.

Det enda sättet att jämna ut resultatet av vårdnadstvister och att kunna motivera en förändring av barnbidraget är om vi har ett samhälle där föräldraledighet och hemmavarande med barn är mer jämt fördelat över könen. En hel del antifeminister är emot detta, förmodligen för att de inte ser hur det skulle gynna dem själva och snarare ser det ur perspektivet att feminister kämpar för att kvinnor ska ha mer pengar. Men saken är den, att väldigt många problem inom jämställdheten hänger ihop, och när jag ser folk skriva om den problematik män har vad gäller förtroende och stöd när det kommer till barn så kan inte jag annat än hålla med om att det också är en negativ effekt av ett ojämställt samhälle.

Men man måste välja sina fighter och prioritera vad man vill ha. Om man slåss för att få allt utan att vara villig att uppoffra annat, då står man bara och trampar på samma ställe år efter år. Det finns inget fel med hemmafruar, men både kvinnor och män måste vara medvetna om vilka konsekvenser det kan medföra i andra avseenden.