Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Handplockade Cold Case-kommissionen på väg att lösa flera mord

- 01/11/2011, 08:22 -
Den här kniven har analyserats men
1 av 2

Den här kniven har analyserats men

Foto: TV3/Efterlyst

I den här lägenheten i Högdalen mördades en person med flera knivhugg.
2 av 2

I den här lägenheten i Högdalen mördades en person med flera knivhugg.

Foto: TV3/Efterlyst

"Självklart hoppas jag att mördarna och personer runt omkring kommer bli uppmärksammade på det här. Framförallt de som fraktar bort en mördad kropp till exempel. Den som kör bilen ska akta sig väldigt noga."

STOCKHOLM. Under hösten har Söderortspolisen tillsammans med teveprogrammet Efterlyst tagit upp sex så kallade Cold Case-mord.

Tack vare tips från personer som har ringt in till programmet och direkt till utredarna har polisen valt att gå vidare med fem av fallen.

Nu kan Nyheter24 avslöja att det inom loppet av 14 dagar bildats en så kallad Cold Case-kommission med ett specialteam bestånde av tre eller fyra handplockade poliser.

– Självklart hoppas jag att mördarna och personer runt omkring kommer bli uppmärksammade på det här. Framför allt de som fraktar bort en mördad kropp till exempel. Den som kör bilen ska akta sig väldigt noga, säger kommissarie Hans Stridlund till Nyheter24.

Kommissaiare Stridlund tänker bland annat på mordet på en då 23-årig Mohammed Khaldi. 23-åringen, som försvann redan 2002, hittades nedgrävd för sju år sedan i Lännaskogen utanför Stockholm. Sista gången som han sågs i livet var dock på en helt annan plats.

När polisen började söka i hans förflutna visade det sig att han varit inblandad vid ett misstänkt lägenhetsbråk där polis kallats till platsen mitt i natten.

Efter att polisen först blivit nekade inträde till lägenheten av en man med blodig armar genomfördes en husrannsakan. Inne på toaletten hittas Mohammed Khaldi med blodig näsa och flera märken på kroppen. Trots det nekade 23-åringen till att han blivit misshandlad - men enligt polisen var det en uppenbar lögn.

– Det är en person som har har ringt mig som säger sig ha kunskaper från 2002. Det är de tipsen man söker efter. Man fiskar och fiskar och så får man aldrig napp men till slut får man en gädda på kroken, säger Hans Stridlund.

Ytterligare en husrannsakan mot lägenheten kunde genomföras när man hittade Mohammed Khaldis kropp. Polisen beslagtog bland annat en yxa som är extra intressant för utredningen. På yxan fanns ett hårstrå som inte kunde analyseras 2004, men med hjälp av förbättrad teknik undersöks yxan på nytt just nu.

Ett annat mord som kommissionen möjligtvis kan börja med är dubbelmorden i Högdalen där två djupt troende muslimska män mördades inom loppet av en timme bara 400 meter ifrån varandra. Det första mordet inträffar på perrongen i Högdalen där Mohammed Mushtaha knuffas med våldsam kraft in i ett tåg och dör. Från platsen avviker minst en person.

En timme senare hittas nästa en man knivmördad i en lägenhet. Hans Stridlund tror att den som dyker upp i lägenheten mycket väl kan vara den som försvinner från mordplatsen vid tunnelbanan. I lägenheten hittas även en blodig kniv som mannen mördats med. På kniven hittades fingeravtryck som nu återigen analyserat.

– Jag vill inte svara på vad det har gett för resultat, säger Hans Stridlund.

Kopplingen mellan männen tros kunna vara relaterad till de bådas starka tro.

Cold Case-kommissionen har än så länge inte gjort klart vilket mord de kommer att börja fördjupa sig i. I alla fem fall kommer nya förhör att hållas av de specialplockade teamet.

– Målet är att försöka klara upp de här olika brotten och förklara vad som har hänt, men tidsfaktorn är en svår motståndare, säger Hans Stridlund.