Lördag 27 Nov
Stockholm

Internbråket i KDU fortsätter - "De kommer backa upp honom"

Kd:s gruppledare Mats Odell tycker att Andreas Braws uttalande var omoget.
1 av 5
Kd:s gruppledare Mats Odell tycker att Andreas Braws uttalande var omoget. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Andreas Braw slog vad om en månadslön att islamister låg bakom terrorn i Oslo och på Utøya. Bläddra vidare i bildspelet för att se Andreas Braws uttalande på Facebook.
2 av 5
Andreas Braw slog vad om en månadslön att islamister låg bakom terrorn i Oslo och på Utøya. Bläddra vidare i bildspelet för att se Andreas Braws uttalande på Facebook. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix Norway
Andreas Braw pekade ut islamister.
3 av 5
Andreas Braw pekade ut islamister. Foto: Faksimil
"Aron Modig ville ha strikt medborgarskapstest o SKRIVER Taskig DM. Andreas Braw sprutar ur sig SDU-citater. Ingen begär hans avgång."
4 av 5
"Aron Modig ville ha strikt medborgarskapstest o SKRIVER Taskig DM. Andreas Braw sprutar ur sig SDU-citater. Ingen begär hans avgång.". Foto: Faksimil Twitter
"Jag är EN STOLT KRISTDEMOKRAT. Vi som står upp för varje människa. Jag lämna KDU för att de inte gör det. Jag vill inte jämföras med SDU..."
5 av 5
"Jag är EN STOLT KRISTDEMOKRAT. Vi som står upp för varje människa. Jag lämna KDU för att de inte gör det. Jag vill inte jämföras med SDU...". Foto: Twitter Faksimil

Stockholms stads KDU-ordförande Andreas Braw hävdade att all publicitet var bra. Satte månadslön på att islamister låg bakom terrordåden i Norge.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Efter terrordåden i Oslo spekulerade Stockholm stads KDU-ordförande Andreas Braw i vem som låg bakom attacken. Som Nyheter24 kunde avslöja skrev han på sin Facebook: "När alla ska vara vidsynta och hävda att vi inte vet säkert vem som ställt till med blodbad i Oslo: Jag sätter en månadslön på att det är islamister. Med OB-tillägg."

Uttalandet fick bland annat Kristdemokraternas gruppledare Mats Odell att gå i taket då han kallade Braws uttalande för "sällsynt omoget och tragiskt".

Men från KDU:s sida var kritiken inte lika hård - tills nu.

– Han sa att det inte behöver vara något dåligt att få publicitet och att det bara kan vara bra, säger Prima Singh, KDU-ordförande för Västerort, till Nyheter24.

Enligt den numera avhoppade KDU-ordföranden - Prima Singh - ska Andreas Braw på ett möte på kansliet, där kommunikation diskuterats, hävdat att det inte behövde vara dåligt att det blev "fel".

– Det kommer jag inte ihåg att jag har sagt. Alltså, jag pratar med mina medlemmar dagligen och jag kan inte minnas exakt vad jag har sagt. Det där var för ett halvår sedan, säger Andreas Braw till Nyheter24 och fortsätter:

– Om hon påstår det får det stå för henne.

Direkt efter Andreas Braws uppmärksammade uttalande på Facebook kontaktade Prima Singh honom på mejl för att höra om han ångrade det han skrev. När Andreas Braw inte svarade på mejlet skickade hon ett sms till honom. Som svar fick hon "sök på Smålandsposten och Andreas Braw". I artikeln ångrade han sitt uttalande men sa samtidigt att han tyckte det var överdrivet att kallade det för ett uttalande.

Prima Singh blev därför mycket förvånad när Andreas Braw på ett KDU-möte hävdade att det aldrig var dåligt att få publicitet.

– Men det är ingen annan som kommer säga att han har sagt det. De kommer backa upp honom, säger Prima Singh.

Men uttalandet på Facebook var inte den enda anledningen till att hon valde att hoppa av KDU. Hon tycker att ungdomsförbundet den senaste tiden har dragit allt mer åt SDU-hållet.

"Aron Modig (Förbundsordförande) ville ha strikt medborgarskapstest o SKRIVER taskiga DM. Andreas Braw sprutar ur sig SDU-citat. Ingen begär hans avgång." - skriver hon på twitter.

– Nu när Andreas Braw uttalat sig så här flera gånger måste han vara mogen nog att kliva åt sidan, säger Prima Singh.

Men det är inte bara Andreas Braw som har fått kritik för att "SDU-citat". På Facebook fick han sällskap i sina åsikter av Zeth Arkö Gogman från KDU-Södermalm.

– Jag sätter ett paket tuggtobak på att ingen kommer att vilja ta det vadet eftersom alla egentligen tror att det är islamister, skrev han på Facebook.

Men det är inte första gången som Zeth Arkö Gogman kopplas samman med SDU. Enligt sajten Alliansfritt, som är en vänsterorienterad sajt med fokus på att kritisera regeringen, har han fått kritik för att han vill ge SDU mer makt. Gogman kritiserade då Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) beslutat sig för att inte släppa in SDU för att de är just SDU.

Efter avhoppet har Prima Singh valt att i stället bli aktiv i KD:s kvinnoförbund.

– Man hoppas ju bara på att det går bra med KD:s framtid. Det måste finnas fler som höjer rösten och får allt att gå i rätt riktning, säger hon till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela