Kd:s gruppledare Mats Odell tycker att Andreas Braws uttalande var omoget.
1 av 2
Kd:s gruppledare Mats Odell tycker att Andreas Braws uttalande var omoget. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Andreas Braw slog vad om en månadslön att islamister låg bakom terrorn i Oslo och på Utøya. Bläddra vidare i bildspelet för att se Andreas Braws uttalande på Facebook.
2 av 2
Andreas Braw slog vad om en månadslön att islamister låg bakom terrorn i Oslo och på Utøya. Bläddra vidare i bildspelet för att se Andreas Braws uttalande på Facebook. - Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix Norway

Internbråket i KDU fortsätter - "De kommer backa upp honom"

Stockholms stads KDU-ordförande Andreas Braw hävdade att all publicitet var bra. Satte månadslön på att islamister låg bakom terrordåden i Norge.


STOCKHOLM. Efter terrordåden i Oslo spekulerade Stockholm stads KDU-ordförande Andreas Braw i vem som låg bakom attacken. Som Nyheter24 kunde avslöja skrev han på sin Facebook: "När alla ska vara vidsynta och hävda att vi inte vet säkert vem som ställt till med blodbad i Oslo: Jag sätter en månadslön på att det är islamister. Med OB-tillägg."

Uttalandet fick bland annat Kristdemokraternas gruppledare Mats Odell att gå i taket då han kallade Braws uttalande för "sällsynt omoget och tragiskt".

Men från KDU:s sida var kritiken inte lika hård - tills nu.

– Han sa att det inte behöver vara något dåligt att få publicitet och att det bara kan vara bra, säger Prima Singh, KDU-ordförande för Västerort, till Nyheter24.

Enligt den numera avhoppade KDU-ordföranden - Prima Singh - ska Andreas Braw på ett möte på kansliet, där kommunikation diskuterats, hävdat att det inte behövde vara dåligt att det blev "fel".

– Det kommer jag inte ihåg att jag har sagt. Alltså, jag pratar med mina medlemmar dagligen och jag kan inte minnas exakt vad jag har sagt. Det där var för ett halvår sedan, säger Andreas Braw till Nyheter24 och fortsätter:

– Om hon påstår det får det stå för henne.

Direkt efter Andreas Braws uppmärksammade uttalande på Facebook kontaktade Prima Singh honom på mejl för att höra om han ångrade det han skrev. När Andreas Braw inte svarade på mejlet skickade hon ett sms till honom. Som svar fick hon "sök på Smålandsposten och Andreas Braw". I artikeln ångrade han sitt uttalande men sa samtidigt att han tyckte det var överdrivet att kallade det för ett uttalande.

Prima Singh blev därför mycket förvånad när Andreas Braw på ett KDU-möte hävdade att det aldrig var dåligt att få publicitet.

– Men det är ingen annan som kommer säga att han har sagt det. De kommer backa upp honom, säger Prima Singh.

Men uttalandet på Facebook var inte den enda anledningen till att hon valde att hoppa av KDU. Hon tycker att ungdomsförbundet den senaste tiden har dragit allt mer åt SDU-hållet.

"Aron Modig (Förbundsordförande) ville ha strikt medborgarskapstest o SKRIVER taskiga DM. Andreas Braw sprutar ur sig SDU-citat. Ingen begär hans avgång." - skriver hon på twitter.

– Nu när Andreas Braw uttalat sig så här flera gånger måste han vara mogen nog att kliva åt sidan, säger Prima Singh.

Men det är inte bara Andreas Braw som har fått kritik för att "SDU-citat". På Facebook fick han sällskap i sina åsikter av Zeth Arkö Gogman från KDU-Södermalm.

– Jag sätter ett paket tuggtobak på att ingen kommer att vilja ta det vadet eftersom alla egentligen tror att det är islamister, skrev han på Facebook.

Men det är inte första gången som Zeth Arkö Gogman kopplas samman med SDU. Enligt sajten Alliansfritt, som är en vänsterorienterad sajt med fokus på att kritisera regeringen, har han fått kritik för att han vill ge SDU mer makt. Gogman kritiserade då Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) beslutat sig för att inte släppa in SDU för att de är just SDU.

Efter avhoppet har Prima Singh valt att i stället bli aktiv i KD:s kvinnoförbund.

– Man hoppas ju bara på att det går bra med KD:s framtid. Det måste finnas fler som höjer rösten och får allt att gå i rätt riktning, säger hon till Nyheter24.

KDU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.