Tisdag 20 Apr
Stockholm

Ask öppnar för offentliggörande av Stasiarkiven

Kent Ekeroth är en av riksdagspolitikerna som vill öppna arkiven. Han menar att SD påverkat de andra partierna som dock hävdar att de lyft frågan långt tidigare.
1 av 2
Kent Ekeroth är en av riksdagspolitikerna som vill öppna arkiven. Han menar att SD påverkat de andra partierna som dock hävdar att de lyft frågan långt tidigare. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Beatrice Ask vill nu bjuda in riksdagens gruppledare till samtal om Stasiarkiven.
2 av 2
Beatrice Ask vill nu bjuda in riksdagens gruppledare till samtal om Stasiarkiven. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Efter att flera av riksdagspartierna begärt en öppning av de hemligstämplade arkiven verkar nu justitieministern vara beredd att vika sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den svenska delen av Stasiarkivet

Den svenska regeringen mottog 1990 den för Sverige intressanta delen av Stasis, Östtysklands hemliga säkerhetstjänst, arkiv med hemligstämplade uppgifter om organisationens spioner i västvärlden.

Sedan dess är det hemligstämplat av Säpo som dock uppger att det finns cirka 50 svenskar listade i arkivet.

STOCKHOLM. Från sverigedemokrater via centerpartister till socialdemokrater - många i riksdagen har varit överens om att namnen i de hemligstämplade Stasiarkiven borde offentliggöras.

Nu har justitieminister Beatrice Ask (M) svängt i frågan och öppnar i SVT:s Rapport för att arkiven kan komma att öppnas.

– Jag har för avsikt att bjuda in gruppledarna i riksdagen för att se om vi kan nå en samsyn om detta. Jag tycker att det är väldigt rimligt att göra det utifrån den diskussion som har varit, säger Ask.

Hon påpekar dessutom vikten av den svenska traditionen av öppenhet.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om ordkriget mellan SD-ledamöter och andra riksdagspolitiker huruvida de andra partierna ändrat sig i frågan efter att Sverigedemokraterna deklarerade att de vill öppna arkiven. Så här skriver ledamoten Kent Ekeroth (SD) på Twitter på torsdagen:

"Sådär; regeringen ger efter ang. Stasiarkiven. Sammanträffande att det skedde när SD la en motion om det."

Kommentera
Kopiera länk
Dela