En ny undersökning från SCB visar att vi bara sover en minut mindre i dag än för tio år sedan.
1 av 3
En ny undersökning från SCB visar att vi bara sover en minut mindre i dag än för tio år sedan. - Foto: Nina Varumo / SCANPIX
Något som överraskar sömnforskarna.
2 av 3
Något som överraskar sömnforskarna. - Foto: SCANPIX
Men att mäta antalet timmar i sängen går inte att likställa med antalet faktiska sovtimmar.
3 av 3
Men att mäta antalet timmar i sängen går inte att likställa med antalet faktiska sovtimmar. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Vi sover längre än vad vi tror

En ny undersökning visar att vi endast sover en minut kortare i dag än vad vi gjorde för tio år sedan.


Äldre sover längre

Tidigare har det påståtts att äldre människor behöver mindre sömn än yngre. SCB:s nya undersökning visar dock att de i motsättning till det faktiskt sover mer än yngre personer.

Resultaten visar att personer mellan 64 och 85 år i snitt sover 10 minuter längre än vad yngre personer gör.

Åtta timmars sömn har länge varit den vedertagna standarden för vad som anses vara bra antal sovtimmar. En ny undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB visar att svenskar bara ligger två minuter ifrån att sova åtta timmar per natt. Vilket endast är en minut mindre än för tio år sedan.

Undersökningen kom som en överraskning för sömnforskarna som under åren visat hur sömnlösheten breder ut sig.

– Ja, det var verkligen överraskande data, säger Jan-Erik Broman, sömnforskare på Sömnutredningsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till SVT Pejl.

Sömnbristen minsta problemet

Enligt SCB:s undersökning visar det sig att sömnbristen tycks vara vårt minsta problem. Vi ska ha ökat tiden vi tillbringar framför datorn och minskat antal timmar med släkten, men vi sover lika mycket och lika bra som vi gjorde år 2001.

Antal timmar i sängen går inte att likställa med antal sovtimmar

Undersökningen visar vid vilken tid personerna gått och lagt sig, men forskare vill skilja på antal timmar i sängen och på faktisk sovtid.

Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet på Karolinska Institutet, säger till SVT att vi i början av sömnen faktiskt inte sover, utan att den första delen av sömnen är vakentid som kan variera mellan 5 och 50 minuter. Något som gör det svårt att räkna ut hur länge vi faktiskt sover. SCB medger att vid de tillfällen där personerna i undersökningen uppgett att de legat vakna eller blivt väckta har kodats in som nattsömn. Detta innebär att man inte vet hur stor andel av den vakna tiden som räknats som sömn.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!