Teatergrupp hotas till döds på blogg

- 12/11/2011, 18:03 -
I det här inlägget uppmanas  läsarna att skjuta flera av teaterdeltagarna. Bilden är från bloggen.

I det här inlägget uppmanas läsarna att skjuta flera av teaterdeltagarna. Bilden är från bloggen.

FAKSIMIL

Flera av teaterdeltagarna i Turteaterns pjäs SCUM-manifestet har dödshotats i ett inlägg på en anonym blogg. Flera av teaterdeltagarnas adresser har publicerats på bloggen och nu har teatern polisanmält hoten.- Det är otroligt sorgligt och ledsamt, säger en av pjäsens skådespelare Andrea Edwards.

Turteatern hade under måndagen premiär för föreställningen SCUM-manifestet i Stockholm. Pjäsen bygger på en kontroversiell text av Valerie Solanas som handlar om att samhällets problem, förenklat sagt, beror på männen och Solanas skriver att männen ska utplånas.

Efter premiären publicerades ett anonymt inlägg på en blogg där författaren uppmanar läsarna till att skjuta flera av teaterdeltagarna samt en recensent. Inlägget har rubriken "En mördad feminist är en bra feminist" och teaterdeltagarnas adresser är publicerade på sidan.

– Vi tar hotet på allvar och det är väldigt obehagligt, säger Carina Ehrenholm, konstnärlig ledare på teatern.

Turteatern har nu polisanmält hoten. En av de som fått sin adress och sitt namn publicerat på bloggen är Andrea Edwards, en av pjäsens skådespelare.

– Jag har legat vaken hela natten. Det är så otroligt sorgligt och ledsamt. De lämnar ut min hemadress på nätet och hotar att skjuta mig, säger Edwards till Nyheter24.

Även pjäsens producent Ellen Lindhagen, SCUM-manifestets översättare Sara Stridsberg samt en kulturrecensent har fått sina namn och adresser publicerade på bloggen.
Teaterns regissör Erik Holmström berättar för Nyheter24 att pjäsen kan vara provocerande om man tolkar den bokstavligt, men att det finns flera dimensioner av den.

– Det står ju ordagrant att männen ska utrotas och att de är biologiskt underlägsna, att mannen är mer ett djur än en människa. Den beskriver även olika planer som visar hur man ska gå tillväga för att utrota männen. Läser man det ordagrant och tror att folk har det som en manual, då låter det ju helt vansinnigt. Det blir provocerande. Det är inte bara de vidrigaste männen som ska utrotas, utan alla män ska utrotas enligt pjäsen, säger Holmström, och fortsätter:

– Men pjäsen har så många dimensioner och så mycket humor och känsla. Den är ett litterärt verk och inte en manual.

Även pjäsens producent Ellen Lindhagen menar att pjäsen kan ha missuppfattats av vissa personer.

– De här som blivit upprörda har tolkat pjäsen bokstavligt, det har inte vi, vi har tolkat det med väldigt många nyanser, ironi, fantasifullhet och kreativitet. Samt starka poänger, säger Lindhagen.

Den andra föreställningen äger rum på måndag. Polisen ska tills dess ha gjort en bedömning av hotet och eventuellt ha en patrull på plats i närheten av teatern. Regissör Erik Holmström menar att hoten kommer att påverka teatern men han ser ändå positivt på att teatern väckt debatt och gått utanför teaterrummet. Samtidigt finns en oro inför nästa föreställning.

– Det är det som är obehagligt, att det sitter människor och verkligen hatar oss. Kommer det att komma folk som vill störa nu? Det finns mycket humor i pjäsen och nu blir man orolig för att något tungt ska lägga sig över allithop. Men förhoppningsvis kan vi alla lämna det tunga utanför och fortsätta spela föreställningen som vanligt, säger Holmström.

Även Andrea Edwards ser fram emot föreställningen på måndag och hoppas att de som upprörts av pjäsen kan komma och diskutera saken istället för att komma med hot.

– Jag vill väcka debatt, jag vill att människor ska börja tycka och tänka saker. Jag välkomnar folk att komma dit och prata med oss. Kom inte och förstör och hota med att skjuta oss, utan kontakta oss och ta en debatt, avslutar Edwards.