Moderaterna ska ta krafttag mot bristerna i äldreomsorgen. Samtidigt sitter Gustaf Douglas, som gjorde ett stort miljonklipp när han sålde kritiserade Attendo, i partistyrelsen.
1 av 3
Moderaterna ska ta krafttag mot bristerna i äldreomsorgen. Samtidigt sitter Gustaf Douglas, som gjorde ett stort miljonklipp när han sålde kritiserade Attendo, i partistyrelsen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Äldreminister Maria Larsson öppnar på onsdagen för fler privata vårdföretag.
2 av 3
Äldreminister Maria Larsson öppnar på onsdagen för fler privata vårdföretag. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Kristdemokraternas äldrepolitiske talesperson Anders Andersson menar att Gustaf Douglas tidigare affärer är ett trovärdighetsproblem och att alla politiker och företagare måste rannsaka sig själva.
3 av 3
Kristdemokraternas äldrepolitiske talesperson Anders Andersson menar att Gustaf Douglas tidigare affärer är ett trovärdighetsproblem och att alla politiker och företagare måste rannsaka sig själva. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

KD kritiska till moderatens jättevinst på äldrevård

Moderattoppen Gustaf Douglas gjorde stora pengar på att sälja Attendo till ett riskkapitalbolag. "Ett trovärdighetsproblem", menar KD:s talesperson.


Kräver fler privata aktörer

I ett utspel på onsdagen kräver äldreminister Maria Larsson (KD) att Sveriges kommuner måste öppna för fler privata vårdföretag, tror de skandaler som avslöjats inom liknade bolag den senaste tiden.

Hon vill att fler kommuner ska utnyttja LOV, lagen om valfrihetssystem. Alltså att äldre får en vårdspeng som de kan lägga på antingen privat eller kommunalt boende.

Om fler kommuner inte använt sig av någon form av LOV före 2014 kan det enligt äldreminister bli aktuellt med ytterligare lagstiftning, uppger SVT.

STOCKHOLM. Affärsmannen och miljardären Gustaf Douglas tidigare försäljning av Attendo till ett brittiskt riskkapitalbolag, som Nyheter24 rapporterade om på tisdagen, ses som ett problem för trovärdighet även inom Alliansen.

– Ja, det är ett trovärdighetsproblem, säger Anders Andersson, äldrepolitisk talesperson i Kristdemokraterna, till Nyheter24 och fortsätter:

– Varje politiker och företagare måste vara beredd att rannsaka sig själv nu.

"De kryphål som finns måste pluggas igen"

Riskkapitalbolagens vinster hämtade ur verksamheter i äldreomsorgen har blivit ett hett stoff i debatten efter avslöjanden om olika missförhållanden inom vårdföretagen Carema och Attendo.

Äldreomsorgspengar ska inte användas till att föra ut skattepengar ur landet. De kryphål som finns måste pluggas igen, säger Andersson (KD).

Han menar att det inte bara är enskilda politikers eller partiers trovärdighet som riskeras utan något mycket större än så.

– Trovärdigheten för hela äldrevården riskerar att undermineras, säger riksdagsledamoten Andersson.

Debattartikeln identisk med departementstext

Moderaternas debattartikel (underskriven av riksdagsledamoten Mats Gerdau och partisekretaren Sofia Arkelsten) som publicerades i början av veckan på DN Debatt menar Anders Andersson inte är Moderaternas egen utan på detaljnivå samma text som skickats ut från socialdepartementet.

– Men det är välkommet att Moderaterna nu har samma uppfattning som vår äldreminister (Maria Larsson, Kristdemokraterna, reds. anm.), säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Morgonens nyheter 2 december

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken. En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

1 timme sedan
Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.

Trosa: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Fullt utvecklad brand i restaurang", skriver polisen på sin hemsida.

Försökte fly polis i Söderhamn – körde av vägen och omkom

2 timmar sedan
En man omkom när han körde ifrån polisen i Söderhamn på fredagskvällen.

20 länder ska tredubbla kärnkraften

2 timmar sedan
Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.