Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Özz Nûjen: "Det är modigt att våga fly"

- 25/11/2011, 15:45 -
Han menar att det är dags att försöka sätta sig in i hur det känns att vara på andra sidan.
1 av 3

Han menar att det är dags att försöka sätta sig in i hur det känns att vara på andra sidan.

Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Nûjen menar att de som flytt är modiga människor som tagit tag i sin egen situation.
2 av 3

Nûjen menar att de som flytt är modiga människor som tagit tag i sin egen situation.

Johan Engman / SCANPIX

Özz Nûjen kallar Migrationsverket för Migrationssveket och har tröttnat på människors trista inställning.
3 av 3

Özz Nûjen kallar Migrationsverket för Migrationssveket och har tröttnat på människors trista inställning.

Johan Engman / SCANPIX

Komikern Özz Nûjen kom som åttaårig flykting till Sverige tillsammans med sin mamma och sina syskon. För Nyheter24 berättar han om sin syn på Migrationsverket och människors inställning till flyktingfrågan.

Özz Nûjen är trött på att förknippas med brösthår. Nu vill han i stället prata om svenskars rädsla för att hamna i dålig stämning.

– Jag ska ha min första soloshow nu som heter "Dålig stämning." En del av mig sprider alltid dålig stämning. Det kan ha att göra med att jag kommer från ett område i Kurdistan där det varit dålig stämning i 2000 - 3000 år, säger han till Nyheter24.

Som åttaåring flydde han tillsammans med sin mamma och sina syskon från Kurdistan till Sverige. Han beskriver sig själv som "ett praktexemplar" i skolan, en kille som alltid kämpat men som slutat lyssna när folk säger nej. Han vägrade se sig själv som ett offer och valde att istället se till att utnyttja möjligheterna.

Modigt att våga fly

Migrationsverket kallar han för Migrationssveket. Han har inte mycket till övers för inställningen att människor kostar pengar, istället för att se till människors värde.

– Sverige har tjänat enorma summor på invandring, men det går inte att bara mäta i pengar. Tänk på alla som kommit hit och bidragit med bland annat kultur och finansiering. Kulturell invandring tjänar alla på, säger han.

I stället menar han att de få personer som faktiskt lyckas komma till Sverige, är modiga människor som tagit tag i sin situation, och som inte ska ses som belastningar.

– Tänk vad modigt det är att våga lämna allt bakom sig och fly. Vi får inte glömma att det är extremt företagsamma och duktiga människor som vågar ta sig hit.

"Sätt dig själv i situationen"

Özz Nûjen är frustrerad och förbannad på påståendet om att "alla flyktingar ska komma hit." Han påpekar att av alla världens flyktingar så tar Europa emot 0,5 procent.

– Tänk hur få av dem som kommer till Sverige. Det är lögn och förbannad dikt att det kommer hit för många flyktingar. Flyktingar dränks och dör i våra europeiska vatten - och så frågar folk varför de ska komma hit?

I stället för att klaga tycker han att folk själva ska sätta sig in i situationen om hur det känns att tvingas lämna allt.

– Det är viktigt att sätta sig in i hur det är att vara på andra sidan. Vi har valt att sluta tänka så. Om man sätter sig själv i den sitsen - att det är du som blir utvisad. Tänk själv att du tvingas fly tillsammans med dina barn, tänk att det är du som blir förföljd. Det är dags att börja tänka så nu.

Han drar paralleller mellan alla svenskar som flydde till USA på 1800-talet. Och att folk tycks ha glömt det i dag.

– En människa har lika mycket rätt att fly på grund av fattigdom som att den som har råd att åka till USA ska få göra det. Hur många svenska södermalmsbor har inte flyttat till New York för att försöka slå igenom, men som inte lyckas men ändå stannar kvar och jobbar på kaféer och barer?