Hanna Fridén: "Glömmer inte mamman som såg cancern som en gåva"

KRÖNIKA. Hanna Fridén om ett antal historier som berör på djupet.


Jag hoppas att ni sett Unicefs kampanj som går under namnet Undanflykter. Det är inga pressutskick med statistik över barnfattigdom, inga anonyma siffror på misshandlande barn som försvinner ur mitt huvud så fort jag tittar bort. Det är något som får mig att känna och relatera, något jag inte kan glömma bort oavsett hur mycket jag än skulle vilja.

Det är privata historier av barn och föräldrar som förtäljer hur verkligen ser ut när de råkar illa ut. Det är barn som har utvecklingsstörningar, ADHD, barn som blivit misshandlade, råkat ut för sexuella övergrepp, blivit trakasserade: Hela listan finns. Alla kan skicka in, alla får höras, alla kan reagera. Historierna publiceras på löpande band och det är en hjärtskärande verklighet som susar fram som en örfil mot ditt ansikte och skriker: Vakna!

Vi har goda rättigheter i Sverige, vi har ett bra regelverk kring hur saker ska skötas. Inte bara vad gäller barn, även vad gäller sjukdom och andra kriser. Våra regler är bättre än många andra länders: Men är vi verkligen så trygga som vi tror?

De flesta som haft turen att aldrig råka illa ut säger: Ja! Sverige är jättebra, jag är jättetrygg och det är alla andra. Ingen kan bli hemlös. Ingen kan bli diskriminerad, lagarna finns där för att skydda mig och mina närstående. Ingenting kan gå fel!

De som råkat illa ut är inte lika glada. De var lika naiva innan, lika oförberedda som andra på en kris. Om du blir sjuk måste du bli sjukskriven omgående, om du väntar längre på vård, som dessvärre oftast är fallet, förlorar du inkomst och din sjukförsäkring baseras lika mycket på det som när du var frisk. Räkna in att hälften av din årsinkomst försvunnit under den här perioden och halvera sedan den summan igen: Är det en summa du kan överleva på? För att inte nämna om du har oturen att höra till en av dem som inte får ut någonting alls.

Samma sak gäller när vi kommer till den viktigaste gruppen i vårat samhälle: Barnen. Unicef visar mängder av berättelser om barn med problem som blivit nonchalerade av skolorna, av kommunen, av vården. Vi ser en mamma som är lycklig över att hon fick livmoderhalscancer och blev sjukskriven för att det gav henne möjlighet att vara hemma med hennes svårt sjuka barn då familjen inte fick den hjälp de har rätt till enligt lag. Något som känns som en dödsdom för de flesta blev i sammanhanget en gåva från änglarna. Tänk dig det! Hur mycket krävs för att man ska bli lycklig av cancer?

Jag vet inte hur vi ska lösa det här, men jag vet att det är farligt att människor har en så naiv inställning. Att vi tror att staten är en förälder med fickorna smockfulla med pengar som kan rycka ut närhelst det behövs.

Jag tror inte att det går att skapa ett perfekt samhälle som täcker alla typer av problem, men jag tror att det är möjligt att få oss att förstå att vi inte är lika trygga som vi tror. Vi måste bli  kapabla att slåss för våra rättigheter. Vi är slappa just nu, vi lever i en fantasi. Aldrig någonsin har det gjorts så tydligt som i den här kampanjen där verkligheten är en mardröm. När jag får se hela sammanhanget, får ta del av människors desperation, då kan jag relatera. Jag kommer inte ihåg siffrorna från ett enda pressutskick, men mamman som såg sin cancer som en gåva kommer jag aldrig att kunna glömma bort. Det får mig att vakna upp och få ett större grepp om verkligheten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.