På Migrationsverket tror man att fler kan tänkas fly från Somalia och Eritrea till Sverige efter den libyske diktatorn Muammar Khaddafis fall.
1 av 3
På Migrationsverket tror man att fler kan tänkas fly från Somalia och Eritrea till Sverige efter den libyske diktatorn Muammar Khaddafis fall. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Här ses flyktingar i ett förvar på gränsen mellan Turkiet och Grekland.
2 av 3
Här ses flyktingar i ett förvar på gränsen mellan Turkiet och Grekland. - Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
Flyktingar på väg från Nordafrika till den sicilianska ön Lampedusa i somras.
3 av 3
Flyktingar på väg från Nordafrika till den sicilianska ön Lampedusa i somras. - Foto: Antonello Nusca / AP

Så påverkar Khaddafis fall flyktingströmmarna

Flyktinginvandringen till Sverige minskar - och bara runt 30 procent av de sökande får asyl i Sverige. Vad har vi att vänta under 2012? Hur påverkar läget i Nordafrika?


Svenskarna, flyktingarna och utvisningarna

Sverigedemokraterna fick nyss över 8 procent i en opinionsmätning och regeringen säger samtidigt att det kostar för mycket att inte utvisa 91-åriga dementa kvinnor utan någonstans att ta vägen. Lagen kritiseras men en nästan enig riksdag har en gång ställt sig bakom detta.

I media uppmärksammas gång efter annan fall där fullständigt inhumana utvisningar verkställs - eller stoppas i sista sekunden.

Något har hänt i Sverige och något förändrats. Nyheter24 vill förtydliga och bredda bilden av vad. Och lyfta fram perspektivet som inte alltid hörs. De integrerade och etablerade flyktingarnas likheter och olikheter med de vi i dag kastar ut. De akuta fall där människor i dag sitter och väntar på att skickas tillbaka till död eller fängelse. De medier som säger sig släppa fram alla grupper men helst inte anställer eller anlitar någon som inte är vit infödd svensk.

SVERIGE. Inför 2012 står Europa och Sverige inför stora utmaningar i och med upproren i arabvärlden och de osäkra politiska lägena i länder som framför allt Libyen och Syrien.

Faktum är att ex-diktatorn Muammar Khaddafis död kan innebära ökad migration till Sverige - från länder som Somalia och Eritrea.

– Khaddafi lyfte in människor därifrån som arbetskraft och nu riskerar de att bli en väldigt utsatt grupp. Då kanske en del väljer att migrera till Sverige i stället, säger Christina Eklöf, analytiker och Nordafrikaexpert på Migrationsverket, till Nyheter24.

Håller extra uppsikt av läget i Syrien

I Migrationsverkets prognos inför nästa år går det att läsa att myndigheten bedömer att läget i Syrien kan påverka antalet asylsökande som kommer till Sverige eftersom situationen där "påverkar hela Mellanösternregionen och kan leda till en ökad rörlighet bland de asylgrupper som är stora i Sverige".

– Det finns en stor irakisk och kurdisk grupp där, det är grupper som vi redan har stor migration av, säger Eklöf.

Ingen ökad migration att vänta totalt sett

Även om myndigheten bedömer att migrationen från exempelvis Somalia och Eritrea kan öka nästa år tror man att andelen asylsökande totalt sett kommer att vara oförändrad vid 28 000-29 000 personer. Detta eftersom migrationen från västra Balkan kommer att minska.

– Man måste dock påpeka att allt är väldigt osäkert, det är mycket som händer just nu. Sen måste man så klart också ta det ekonomiska läget med i beräkningen, till exempel i länderna i södra Europa, säger Christina Eklöf.

2 000 människor drunknar i Medelhavet varje år

Under 2011 har det flera gånger rapporterats om skepp med flyktingar som tagit sig från Nordafrika till södra Europa, ibland med katastrof som resultat på grund av den dåliga säkerheten.

Enligt FN:s statistik drunknar minst 2000 människor varje år i Medelhavet när de försöker fly från Afrika till Europa. Både från Tunisien och Libyen har stora grupper människor flytt till framför allt Malta och Italien under den arabiska upprorsvågen under 2011.

De illegala gränspassagerna in till EU-området ökade med 53 procent under april-juni jämfört med samma period ifjol. Den vanligaste flyktrutten är in i Grekland via Turkiet, men den så kallade centrala medelhavsrutten har blivit betydligt mer trafikerad under året än vanligt på grund av situationen i Nordafrika.

12 000 har nekats asyl i Sverige under 2011

Under 2011 års tio första månader sökte 24 132 personer asyl i Sverige. I 30 procent av gångerna ledde ärendena till bifall från Migrationsverket. Nästan 12 000 har nekats asyl och i cirka 5 000 fall har man inte behövt gå vidare eftersom ansökan tagits tillbaka eller personens ärende skickats till ett annat land.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.