Nationalismen blir sekundär om SD-toppen får bestämma.
1 av 2
Nationalismen blir sekundär om SD-toppen får bestämma. - Foto: Rolf Höjer/SCANPIX
Jonas Millard tycker att benämningen socialkonservativt bör vara underordnad nationalism.
2 av 2
Jonas Millard tycker att benämningen socialkonservativt bör vara underordnad nationalism.

Här är SD-distrikten som trotsar Åkesson

Nationalismen splittrar Sverigedemokraterna då den innersta kärnan med Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson i spetsen vill bredda partiet.


Sverigedemokraternas landsdagar

Landsdagarna är SD:s partistämma som ska ta beslut om en rad olika frågor, både om partiets politik och dess organisation. De arrangeras varannat år och hålls 2011 i Göteborg den 25-27 november.

Arrangemanget har tidigare kantats av motdemonstrationer och ett stort polispådrag, så även senast i Klippans kommun 2009.

GÖTEBORG. Som Nyheter24 avslöjade redan i augusti vill Sverigedemokraterna bli ett "socialkonservativt" parti i stället för ett nationalistiskt. Ändringen har dock upprört många gräsrötter som anser att nationalismen ska vara primär. Men enligt SD-toppen Mattias Karlsson är det bara "meningsskiljaktigheter" och ingen konflikt. I en rundringning till ett antal distrikt inför SD:s landsdagar visar det dock sig att det finns ett utbrett missnöje inom paritet.

– Nationalismen är SD:s ideologi i första hand, det är grunden i det hela, säger Roger Hedlund, distriktsordförande Gävleborgslän, till Nyheter24.

Och han får medhåll från Örebrolän.

– Jag tycker absolut att benämningen socialkonservativt kan vara med men den tar för stor plats. Den bör vara underordnad nationalism, säger Jonas Millard, Distriktsordförande Örebrolän, till Nyheter24.

Både Jonas Millard och Roger Hedlund berättar att de kommer att ta strid för nationalismen. Trots att det är den absoluta SD-toppen med Jimmie Åkesson och framför allt Mattias Karlsson som arbetat med de nya principprogrammet där det slutgiltiga förslaget lagts fram.

– Mattias Karlsson benämner nationalismen som grönsakerna på tallriken, säger Roger Hedlund.

Hur menar du då?

– Som en sidekick. Som man kryddar med.

Förutom Örebro och Gävleborg så säger Roger Hedlund att både Uppsala och Stockholms län vill behålla nationalismen som det primära. De fyra distrikten får även stöd från Göteborg.

– Det bästa vore om vi kallade oss demokratiska nationalister. Det hade varit logiskt, Patrik Ehn, vice ordförande Göteborg, till Nyheter24.

Kommer du ta strid för det här?

– Jag kommer begära ordet och säga vad jag anser.

Sverigedemokraternas landsdagar startar under fredagen och håller på till söndag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!