Partiledaren Jimmie Åkesson (till vänster) tillsammans med riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Erik Almqvist under förra landsdagarna, 2009.
1 av 2
Partiledaren Jimmie Åkesson (till vänster) tillsammans med riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Erik Almqvist under förra landsdagarna, 2009. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Under fredagen, lördagen och söndagen ska Sverigedemokraternas medlemmar diskutera och ta beslut i en rad frågor. Serviceavgiften lär debatteras rejält.
2 av 2
Under fredagen, lördagen och söndagen ska Sverigedemokraternas medlemmar diskutera och ta beslut i en rad frågor. Serviceavgiften lär debatteras rejält. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

"Partiskatten" blir stridsfråga på SD:s landsdagar

Flera lokala SD-föreningar vill sänka eller ta bort den så kallade serviceavgiften till partiets riksorganisation. Partitoppen har böjt sig lite, men det lär ändå vara tuff debatt som väntar på landsdagarna.


Sverigedemokraternas landsdagar

Landsdagarna är SD:s partistämma som ska ta beslut om en rad olika frågor, både om partiets politik och dess organisation. De arrangeras varannat år och hålls 2011 i Göteborg den 25-27 november.

Arrangemanget har tidigare kantats av motdemonstrationer och ett stort polispådrag, så även senast i Klippans kommun 2009.

GÖTEBORG. När sverigedemokrater från hela Sverige samlas för landsdagarna i Göteborg i helgen är en ekonomifråga bland de hetaste. Ska lokalföreningarna fortsätta behöva betala in en stor avgift till riksorganisationen fastän partiet kom in i riksdagen 2010?

– Vi behöver alla pengar vi kan få ute i kommunerna, säger Allan Jönsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Bjuv, som är en av de som motionerat om att avgifterna ska slopas helt, till Nyheter24.

Enligt honom är det nu ett löfte från partitoppen som inte infrias i och med att hans motion ej ser ut att gå igenom.

– Intentionen var från början att avgiften skulle tas bort när vi kom in i riksdagen, och där är vi ju nu, säger han och fortsätter:

– De har en ekonomi själva i riks nu. Vi skulle behöva behålla pengarna till exempel till bättre utbildning än vad vi har i dag.

Partitoppen har inte velat sänka alls

Partistyrelsen har enligt uppgifter till Nyheter24 länge varit ovillig att sänka den nuvarande summan på 40 procent av partistödet men nu verkar det som att man ändå motvilligt föreslår att det ska ändras till 25 procent samtidigt som ett grundavdrag på 20 000 kronor införs.

Allan Jönsson är en av de som vill slopa avgiften, eller "partiskatten" som han ibland kallar den. Ingvar Karlsson i Blekinge en annan. Flera andra lokalföreningar vill minska procentsatsen till 10, 15 eller 20 procent.

Även om Jönsson tror att partiets medlemmar kommer att kunna enas kring 25 procent på landsdagarna kan det bli ett het debatt.

– Det kan det bli, det blev det förra gången.

Är inte 25 procent en bra kompromiss då?

– Det tycker nog andra, men jag tycker väl att det är en bra början. Nästa gång borde det komma fler motioner som vill ta bort den helt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

2 timmar sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.