Kommunpolitikern Roland Gustafson (SD) vill att Fädernas kyrka ska bli vassare i "kampen om själarna" med islam. Bilden: Göteborgs moské som invigdes i somras trots protester från "nationella" organisationer.
1 av 2
Kommunpolitikern Roland Gustafson (SD) vill att Fädernas kyrka ska bli vassare i "kampen om själarna" med islam. Bilden: Göteborgs moské som invigdes i somras trots protester från "nationella" organisationer. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Partiledaren Jimmie Åkesson när landsdagarna inleddes på fredagen.
2 av 2
Partiledaren Jimmie Åkesson när landsdagarna inleddes på fredagen. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Kampen om själarna" tas upp på SD:s landsdagar

Inte i en enda av de motioner som presenterats på förhand nämns ord som invandring, migration, integration. Endast en medlem tar upp islam.


Sverigedemokraternas landsdagar

Landsdagarna är SD:s partistämma som ska ta beslut om en rad olika frågor, både om partiets politik och dess organisation. De arrangeras varannat år och hålls 2011 i Göteborg den 25-27 november.

Arrangemanget har tidigare kantats av motdemonstrationer och ett stort polispådrag, så även senast i Klippans kommun 2009.

GÖTEBORG. När Sverigedemokraterna samlas i Göteborg för landsdagarna som inleddes på fredagen är det utan inkomna motioner om invandring.

Ord som just invandring, migration, flykting och integration finns inte med bland de motioner som presenterats i pressutskick inför partistämman.

I blott en motion nämns dock islam. Det är Roland Gustafson, SD-representant från Stockholmsförorten Haninge, som vill satsa mer på partiets kyrkliga förbund Fädernas kyrka. Han vill att det ska bli "en mycket vassare intressegrupp", bland annat genom att kämpa med islam om anhängare.

"Utan den kristna lutherska tron kommer så småningom bara tomma kyrkor finnas kvar, och Islam med sina moskeer, tar över kampen om själarna", skriver han i motionen som presenteras genom Arnold Boström, SD:s ombud i Stockholms län.

"Kampen om själarna" låter som om religioner ska föra en slags konkurrerande verksamhet?

Det vet jag inte. Men i religionsfrågan tycker svenska kyrkan att det är så väldigt viktigt att ha dialog med muslimer trots att man är majoritetssamfund. Då går man islam till mötes väldigt mycket, samtidigt som islam väldigt sällan tar ett steg tillbaka. Jag tycker att man visar en undfallenhet och bjuder in islam alldeles i onödan, säger Arnold Boström till Nyheter24.

Boström menar att det borde satsas hårdare på att främja den svenska kyrkan och på att utöva mission. Han anser att kyrken visar en "godtrogenhet" mot islam.

– Man backar från sin position. Påven kanske är tvungen att föra dialog med muslimer för att hjälpa kristna i Mellanöstern, men vad kan vi göra för de kristna i Sverige genom att ha dialog med muslimer?, säger Boström.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.