Arnold Boström (längst till höger) menar att svenska kyrkan är politisk när den agerar fristad för flyktingar.
1 av 2
Arnold Boström (längst till höger) menar att svenska kyrkan är politisk när den agerar fristad för flyktingar. - Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX
2010 hjälpte kyrkan i Hjällbo en grupp irakiska flyktingar att försöka förhindra en avvisning av dem.
2 av 2
2010 hjälpte kyrkan i Hjällbo en grupp irakiska flyktingar att försöka förhindra en avvisning av dem. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

SD-profil till attack mot kyrkor som hjälper flyktingar

Sverigedemokraternas ordförande i Stockholm tycker att kyrkan inte borde hjälpa flyktingar som fått beslut om avvisning.


STOCKHOLM. Det har funnits flera tillfällen när kyrkan hjälpt flyktingar att hålla sig gömda trots att de fått beslut om avvisning.

Sverigedemokraternas ordförande i Stockholms län, Arnold Boström, menar att kyrkan gör fel som hjälper till i dessa fall.

Svenska kyrkan sätter sig över lagen och bidrar till att de får hålla sig kvar i landet. Trots att de gått igenom hela proceduren med Migrationsverket som kommit fram till att de inte har flyktingskäl. Jag tycker att man ska följa lagen, säger han till Nyheter24 och menar att bilden delas av partiet.

"Kan vara mycket värre öde som väntar om de skickas tillbaka"

Från kyrkans sida menar man att det inte är något som man rekommenderar från den nationella organisationen men att enskilda församlingar har rätt att ta andra beslut.

– Om det görs på någon plats är det oftast efter mycket väl avvägda argument om att det kan vara mycket värre öde som väntar den asylsökande om denne skickas tillbaka. Oftast finns också barn med i ett sådant scenario, säger Lena Blom, vikarierande handläggare i flykting- och integrationsfrågor på svenska kyrkan, till Nyheter24.

Bilden av kyrkan som en fristad, hur passar den in i detta sammanhang?

– Det finns en sådan tradition i den världsvida kyrkan. Däremot är det inte vanligt att kyrkor i Sverige hänvisar till det.

Kritiserar även dialog med muslimer

Rent allmänt vill både Boström och resten av SD att kyrkan ska hålla sig utanför den politiska sfären, något de menar att man inte gör om man håller flyktingar gömda.

Boströms kommentar kommer i samband med en motion som skickades in till SD:s landsdagar om partiets kyrkoförbund. I den ingick också kritik mot att svenska kyrkan till exempel söker dialog med muslimer.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!