Något som Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, menar att det inte behöver ligga någon negativ värdering i...
1 av 3
Något som Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, menar att det inte behöver ligga någon negativ värdering i... - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Han tror inte att Rydhs uttalande kan komma att skada SD, som på partiets landsdagar gick ut och sa att man vill bredda sig.
2 av 3
Han tror inte att Rydhs uttalande kan komma att skada SD, som på partiets landsdagar gick ut och sa att man vill bredda sig. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Sverigedemokraten Annika Rydh, som sitter i kommunfullmäktige i Älmhult, hävdar att det är okej att beskriva människor som negrer.
3 av 3
Sverigedemokraten Annika Rydh, som sitter i kommunfullmäktige i Älmhult, hävdar att det är okej att beskriva människor som negrer. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

SD: "Traditionellt i Sverige så är neger en färg"

En sverigedemokratisk lokalpolitiker hävdar att det inte är något skällsord att kalla någon för "neger". Och SD:s pressansvarige Martin Kinnunen försvarar hennes uttalande.


"Vi har ju yttrandefrihet"

Kommunpolitikern Annika Rydh (SD) menar att hon känner en massa människor som inte skulle reagera på att någon använder ordet neger. Men själv känner hon inga färgade.

– Nej, jag känner inte några negrer, det finns inte så många här i vår trakt, förklarar Annika Rydh, enligt Smålandsposten.

Hon hävdar att det är sammanhanget som ska avgöra om det är okej att säga neger eller inte. Hon menar att diskussionen gällande vad som är okej att säga eller inte, har gått till överdrift.

– Det har gått troll i det här och snart får man inte säga något alls. Vi har ju trots allt yttrandefrihet.

ÄLMHULT. Sverigedemokraten Annika Rydh, som sitter i Kommunfullmäktige tycker inte att det är något fel med att använda uttrycket "neger" om svarta personer. Detta trots att ordet vanligen uppfattas som både nedsättande och kränkande.

– Nej, för mig är neger en neger. Inget negativt alls, säger hon till Smålandsposten.

Och från SD:s pressavdelning låter det ungefär likadant.

– Traditionellt i Sverige så är neger en färg. Det är ju i USA som ordet har en annan betydelse, säger partiets pressansvarige, Martin Kinnunen, till Nyheter24.

I ett inlägg på Facebook menar Rydh att det är hur ordet används som är det viktiga.

– Det ska ju inte vara ett skällsord att bli kallad neger. Det finns ju den röda rasen, den gula rasen och jag är ju av ett vitt ursprung. En neger är en neger, inget nedsättande.

Partistyrelsen: "Behöver inte ligga någon negativ värdering i det"

Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, har inte hört talas om Rydhs uttalande, men menar att det inte behöver ligga någon negativ värdering i att använda ordet, och att det handlar om hur människor väljer att uppfatta det.

– Vi anser att man ska tala om människor så som de själv vill bli talade om, säger han.

Men det är ju få som vill bli omnämnda som negrer?

– Men det behöver inte ligga någon negativ värdering i det. Det handlar mer om hur folk väljer att uppfatta det.

Han menar att partiet inte har nåra generella riktlinjer om hur de ska uttala sig, men att det är en diskussion som förs kontinuerligt.

– Man får väl hoppas att det är någon som de tar upp i kommunen, säger Kinnunen, och fortsätter:

– SD är ett stort parti, vi kan inte kontrollera hur människor väljer att uttrycka sig i sociala medier.

Men kan det här skada bilden av er som parti, nu när ni sagt att ni vill bredda er?

Vi kan inte påverka lokalt hur de väljer att kommunicera, men jag tror inte att det här kan skada bilden av oss. Det handlar om hur man väljer att beskriva de människorna. Det behöver inte ligga någon värdering i det, säger Kinnunen och fortsätter:

– Traditionellt i Sverige så är neger en färg. Det är ju i USA som ordet har en annan betydelse, säger Martin Kinnunen till Nyheter24.

/
/
/
Senaste nytt

Protester när Sharif valdes till premiärminister

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Nu går Försäkringskassan ut och varnar allmänheten. Ett bluffmejl har gått ut till privatpersoner. I mejlet erbjuds elstöd för 2024, något som Försäkringskassan inte gör.

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

1 timme sedan
Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

1 timme sedan
Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

2 timmar sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.