Folkfronten (numera Svenskarnas parti) under Karl XII:s dödsdag förra året. I år planeras inget liknande i Stockholm.
1 av 3
Folkfronten (numera Svenskarnas parti) under Karl XII:s dödsdag förra året. I år planeras inget liknande i Stockholm. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Autonoma vänsteraktivister har ofta drabbat samman med polis i samband med Salemmarschen.
2 av 3
Autonoma vänsteraktivister har ofta drabbat samman med polis i samband med Salemmarschen. - Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX
Från fjolårets Salemmarsch som lockade blott 700 personer. Hur många fler dyker upp när de högerextrema flyttar till innerstan?
3 av 3
Från fjolårets Salemmarsch som lockade blott 700 personer. Hur många fler dyker upp när de högerextrema flyttar till innerstan? - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Nazister och antirasister demonstrerar samtidigt i innerstan

Den 30 november kommer att bli lugnare än vanligt men på Nobeldagen ska polisen försöka hålla isär höger- och vänstergrupper - mitt i Stockholms innerstad.


Har lockat färre och färre

Den årliga Salemmarschen har blivit allt mindre välbesökt de senaste åren, en möjlig anledning till att de högerextrema nu väljer att demonstrera i innerstan under ett bredare budskap.

Deltagare i marschen - år för år

2001-2003: 2 000 personer
2004: 1 500
2005: 1 200
2006: 1 000
2007: 900
2008: 700
2009: 500
2010: 700

STOCKHOLM. Normalt sett har Karl XII:s dödsdag, den 30 november, varit en firad högtid i högerextrema kretsar. Men några fackeltåg eller demonstrationer blir inte av i Stockholm på onsdagen. I stället kraftsamlar man nu inför Nobeldagen den 10 december.

Under parollen "Stoppa svenskfientligheten" kommer flera högerextrema organisationer demonstrera på Mynttorget i Gamla stan och sedan marschera genom stadsdelen. Tillståndet har sökts av Svenskarnas parti (tidigare Folkfronten och Nationalsocialistisk front). De har försökt bli mer rumsrena de senaste åren och kallar sig nu ett nationalistiskt parti som vill avskaffa mångkultur.

"Kan säga nej på grund av risken för konfrontation"

Just nu planerar polisen för fullt för att undvika konfrontationer mellan de högerextrema och framför allt de autonoma vänstergrupper som preliminärt ska samlas i Kungsträdgården. De givna demonstrationsplatserna kan dock ändras fortfarande.

– Vi kan säga nej till den plats de önskat, till exempel på grund av att risken för konfrontation är för stor eller att det krockar med kortegevägen för de som ska på Nobelfestligheterna, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren till Nyheter24.

Fyra motdemonstrationer planeras

Totalt är det fyra grupper som planerar motdemonstrationer. Fackförbundet LO kommer att gå från Slussen till Medborgarplatsen, kampanjen Stoppa Nazismen - Aktivt ickevåld vill stå längs med de högerextremas färdväg och Ung Vänster anordnar bokbord och annat på sex-sju välbesökta platser runt om i Stockholm.

Det fjärde tillståndet har sökts av en privatperson men enligt Kjell Lindgren handlar det om grupper som samlats under parollen "Vi är 94 procent", som de misstänker är autonom vänster. De vill samlas i Kungsträdgården.

Inget av detta är ännu spikat utan polisen kommer inom kort att ta slutgiltiga beslut på var demonstrationerna ska hållas. Just nu förs dialog med respektive arrangör.

Flyttat från Salem till innerstan

Tidigare har högerextrema anordnat fackeltåg i Stockholmsförorten Salem till minne av mordet på nynazisten Daniel Wretström den 9 december 2000. Polisen menar att det finns en del fördelar med att demonstrationen (och motdemonstrationerna) nu flyttas in till innerstan.

– Det fanns inte många alternativa platser i Salem, i stan har vi mer ställen att erbjuda där det ändå passerar mycket folk, säger Kjell Lindgren.

Han tror inte heller att det finns någon ökad risk för konfrontation i och med flytten.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att lösa detta, vi har haft stora demonstrationer med olika grupper i innerstan tidigare.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!