Annelie Enochson kommer inte att motionera om att flytta våldtäktsmän till Colombia, men hon beklagar sig ändå över att de slipper vara rädda i svenska fängelser.
1 av 3
Annelie Enochson kommer inte att motionera om att flytta våldtäktsmän till Colombia, men hon beklagar sig ändå över att de slipper vara rädda i svenska fängelser. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
En fånge tittar ut från sin cell i ett colombianskt fängelse.
2 av 3
En fånge tittar ut från sin cell i ett colombianskt fängelse. - Foto: William Fernando Martinez / AP
Mats Odell säger till Nyheter24 att han anser att kvinnors rädsla för att vistas utomhus måste tas mer på allvar, men att partiet inte ställer sig bakom Enochsons inlägg om att skicka våldtäktsmännen utomlands.
3 av 3
Mats Odell säger till Nyheter24 att han anser att kvinnors rädsla för att vistas utomhus måste tas mer på allvar, men att partiet inte ställer sig bakom Enochsons inlägg om att skicka våldtäktsmännen utomlands. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

KD-ledamot: "Skicka våldtäktsmän till Colombia"

Annelie Enochson (KD) skrev ett blogginlägg om att skicka dömda våldtäktsmän till överfulla fängelser i Thailand eller Colombia. Nu backar hon delvis från det.


STOCKHOLM. Riksdagsledamoten Annelie Enochson (KD) skrev för knappt två veckor sen att hon vill att våldtäktsmän ska sitta av sina straff i länder som Thailand och Colombia.

"Där kan de få avtjäna sin fängelstid i överfulla fängelser och känna rädsla varje dag för sina liv!", skrev hon på sin blogg.

De senaste dagarna har inlägget spridits i rask takt och många har krävt en förklaring. När Nyheter24 når Enochson backar hon delvis från inlägget, som hon menar skrevs i affekt. Men hon hävdar ännu att våldtäktsmän borde få känna som deras offer.

– Som det är nu får man ett straff och sen behöver man inte vara rädd för någonting, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer inte att motionera om att man ska flytta dem till Thailand, men jag brukar inte sudda ut något som jag skrivit.

Mats Odell, gruppledare för Kristdemokraterna menar att han pratat med Enochson och att partiet absolut inte ställer sig bakom uttalandet. Men de kommer inte säga åt Enochson att ta bort inlägget.

– Vi har ju ingen censur, det är var och ens ansvar vad den väljer att skriva i sociala medier. Vi har bara klargjort att vi aldrig kommer att ställa oss bakom saken, säger han till Nyheter24.

"Viktigt att ställa brottsoffren i centrum"

Odell vill noga påpeka att Sverige är en rättsstat och att förslaget att skicka våldtäktsmän utomlands inte är någon fråga överhuvudtaget för partiet. Straffen för våldtäktsmän är inget som diskuterats, men däremot så tycker gruppledaren att det är viktigt att ta tag i frågan när det kommer till kvinnors rädsla för att vistas utomhus.

– Jag tycker att det är viktigt att ställa brottsoffren i centrum. Vi måste ta tag i frågan mer. Det har skett flera överfallsvåldtäkter och det har förekommit serievåldtäktsmän i Umeå och Örebro. Vi måste ta tag i det, för det begränsar rörelsefriheten för kvinnor.

Något som Enochson håller med om. Men hon tycker att det är för mycket rehabilitering, behandlingar och terapi i fängelserna när det gäller just våldtäktsmän.

Men är "rädsla för sitt liv" egentligen något man borde önska en annan människa, oavsett brott?

– Det är klart jag tror att man kan sona sina brott. Men generellt tycker jag att vi med tanke på den rädsla kvinnor känner inte tar det här på allvar, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!