Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskarna allt mer hårdhänta mot sina barn

- 01/12/2011, 20:54 -
– Siffrorna får ses som en aning alarmerande, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

– Siffrorna får ses som en aning alarmerande, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Stress är den största orsaken till att svenska föräldrar blir allt mer hårdhänta mot sina barn.

30 procent av de svenska föräldrarna knuffar, ruskar eller hugger tag i sina barn. Det är en kraftig ökning från år 2000 då siffran var tolv procent, det visar en ny undersökning som stiftelsen Allmäna barnhuset släpper i dag.

– Siffrorna får ses som en aning alarmerande, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), till Dagens Nyheter.

Det är främst kvinnor i barnafödande åldrar som är hårdhänta mot sina barn. När föräldern och barnet hamnar i en konflikt blir barnet knuffat och omruskat av föräldern. Oftast är det barn mellan 2-7 år som drabbas och stress är det som främst ligger bakom de hårdhänta tagen.

Undersökningen visar även att cirka tre procent av de svenska föräldrarna har slagit sina barn. Det är dock en liten och inte statistiskt säkerställd ökning.

– Det är mycket glädjande siffror. Undersökningen visar att det inte har skett en kraftig ökning av våldet mot barn, vilket har varit vår oro, säger Maria Larsson.

Nio av tio föräldrar anser att det är fel att slå sina barn men utlandsfödda och personer med lägre utbildning har en mer positiv inställning till kroppslig bestraffning, enligt undersökningen.