Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Veckans inne- och utelista

- 02/12/2011, 15:02 -
Wikileaks-läckan Bradley Manning misstänks ha utsatts för tortyrliknande behandling.
1 av 4

Wikileaks-läckan Bradley Manning misstänks ha utsatts för tortyrliknande behandling.

SCANPIX

bob hund.
2 av 4

bob hund.

Scanpix

3 av 4

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Gävlebocken brann ner natten till fredagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
4 av 4

Gävlebocken brann ner natten till fredagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Lasse Halvarsson/Gefle Dagblad/SCANPIX

VECKA 48: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 48:

INNE

1. Gävlebocken

Natten till fredagen brann Gävlebocken för 28:e gången. När den gör det är det nästan enda gången varje år som vi tänker på Gävle. Och det är samma över hela världen. Det finns folk som slår vad, för stora pengar, på andra sidan jordklotet om huruvida bocken kommer brinna och i så fall när. Gävlebocken, och Gävle, är aldrig så inne som vid den här tiden på året.

2. Bradley Manning

Vad Bradley Manning gjort eller inte gjort vet vi inte exakt men han påstås vara källan som läckte oerhört mycket hemligstämplade militära dokument som avslöjade allvarliga fel, kanske krigsbrott, som begåtts framför allt under Irak-kriget. Nu sitter han fängslad i väntan på rättegång och häromdagen skickades, äntligen, ett brev från 64 ledamöter i Europaparlamentet där det ställs krav på att FN:s tortyrexpert får träffa honom, vilket USA vägrat gå med på. Detta är angeläget, HAX skriver mer om det hela, och därför är Bradley Manning, och hans kurage, väldigt inne.

3. Bob Hund

"Vem går hem med den rätte och vem får en smäll? Vem är det som är lycklig och vem luktar bränt? vem är dålig på riktigt och vem är ett skämt? Det är sent och det dröjer lite till innan blommorna slår ut. Jag ser en bil. Jag ser en tjej. Jag ser en snut. Snart har helgen vecka 48 tagit slut." Det har blivit början på vinterns kalla nationalsång. Varje år återaktualiseras Bob Hund vid den här tiden på året. Den halvgamla dängan kommer att delas på facebook och twitter tusentals och åter tusentals gånger de närmaste dagarna. Den är helt enkelt ganska inne.

4. Lajvare

Först kom E-types bisarra vikingakrog och nu kommer Lajvare söker fru. Vad vi ser är en upprättelse av lajvrollspelarnas status från bespottade nördar på medeltidsveckan till primetimestjärnor och kulinariska stilbildare. Lajv är superinne.

5. Sofia Arkelsten

Om Moderaterna är allvarliga den här gången, och beredda att ändra lagen så att deras i nuläget hemliga partibidragsgivare blir offentliga, är det ett mycket glädjande resultat av en lång, seg och dum tvist som underiminerat förtroendet för partipolitiken och demokratin länge. Går Sofia Arkelsten till historien som den moderate partisekreterare som fick bort smusslandet, mörkläggandet och hemlighållandet ska hon vara stolt, då är hon i allra högsta grad inne.

UTE

1. Martin Kinnunen

Nej, Martin. Nej, Annika Rydh. Nej sverigedemokrater. "Neger" är inte en färg och det är inte okej att använda ordet bara för att vi har yttrandefrihet. Sverigedemokraternas pressansvarige stod för veckans, månadens och kanske årets dummaste uttalande i ett samtal med Nyheter24.

2. "Riksdagsledamoten"

Om det är sant, att en riksdagsledamot, än så länge hemligt vem och i vilket parti, ska tala på demonstration kallad "Stoppa svenskfientligheten", som arrangeras av Svenskarnas parti - med kopplingar till de allra yttersta högerextremisterna och nazisterna - är det ganska fruktansvärt. Vi håller tummarna för att ingen folkvald i riksdagen någonsin faktiskt ställer upp på det och konstaterar att om någon gör det är personen i fråga oerhört given på utelistan.