Onsdag 12 Maj
Stockholm

"Terrormisstänkta" åtalas för mordplanerna mot Vilks

Konstnären Lars Vilks har tidigare utsatts för flera attacker. Han har bland annat tecknat profeten Muhammed som rondellhund.
1 av 3
Konstnären Lars Vilks har tidigare utsatts för flera attacker. Han har bland annat tecknat profeten Muhammed som rondellhund. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Här inne på Göteborgshäktet har de tre nu åtalade männen suttit häktade i snart tre månader.
2 av 3
Här inne på Göteborgshäktet har de tre nu åtalade männen suttit häktade i snart tre månader. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid kammaren för säkerhetsmål.
3 av 3
Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid kammaren för säkerhetsmål. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Nu åtalas de tre personer som först greps för att ha planerat terroristbrott i Göteborg - och för första gången bekräftas uppgifterna om att Lars Vilks var den egentliga måltavlan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Snart är allt terrorbrott

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén bloggade tidigare i höst om de "terrormisstänkta" och hur lättvindigt de kopplats till terrorism. Så här skrev han bland annat:

"Det rör sig om ett antal unga arga män som bör lagföras för det brott de begått. De bör inte, och kan med rimlighet inte, sättas in i en internationell terroragenda om inte det faktum att de har härstamning i muslimska länder är faktor nog för Säpo."

Läs hela inlägget här.

GÖTEBORG. I september greps fyra personer i Göteborg misstänkta för förberedelse till terroristbrott. En av dem släpptes tidigt men övriga tre har suttit häktade i nästan tre månader innan de nu åtalas.

Brottsrubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord, enligt medieuppgifter på konstnären Lars Vilks. På tisdagen bekräftas detta för första gången av åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

– De tre personer som nu åtalas vid Göteborgs tingsrätt är misstänkta för förberedelse till mord under september 2011 i Göteborg. Det tänkta offret för dådet var konstnären Lars Vilks, säger hon i ett pressmeddelande.

Hemlighetsmakeri och överklaganden

Nyheter24 har flera gånger rapporterat om de "terrormisstänkta" i Göteborg och hur stor sekretessen varit kring utredningen trots att rubriceringen byttes ut tidigt.

Under den långa häktningsperioden har två av de tre personerna överklagat sina omhäktningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela