Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Exklusivt: Sverige fängslar om frigivne värderånaren

- 07/12/2011, 10:26 -
Anders Adali har skrivit boken "Pengar pengar pengar - en bok om värdetransportrån.
1 av 2

Anders Adali har skrivit boken "Pengar pengar pengar - en bok om värdetransportrån.

Nyheter24 Henrik Eriksson

Anders Adali har precis fått ordning på sitt liv när kammarrätten gav kriminalvården rätt.
2 av 2

Anders Adali har precis fått ordning på sitt liv när kammarrätten gav kriminalvården rätt.

Nyheter24 Henrik Eriksson

– Jag var tvungen att berätta för barnen att pappa kanske ska in i fängelset ett år till. De grinade i bilen hela vägen in till stan.

STOCKHOLM. Två månader innan Anders Adali skulle bli villkorligt frigiven från fängelset i Finland skickades han hem till Sverige för att avtjäna sin sista tid. Detta trots att han skrivit på papper om att avtjäna hela straffet i Finland. Beslutet blev starten på en helvetesresa genom den svenska kriminalvården som nu vill att han ska sitta av minst ytterligare ett år i Sverige.

– De vill fucka med mig. Jag fick inte ens överklaga. Hade jag fått stanna kvar i två månader och avtjäna mitt straff så hade jag varit en fri man nu. Men i stället kommer jag få "suga" i ett år till, säger Anders Adali till Nyheter24.

Skulle fått sitta "halvtid" i Finland

Bakgrunden till värdetransportrånarens ilska handlar om att när han förflyttas till Sverige vill kriminalvården att han ska avtjäna två tredjedelar av straffet här hemma - till skillnad från i Finland där man bara sitter "halvtid". Trots att han dömdes till totalt sju års fängelse för ett rån i Finland blir hans straff helt plötsligt 4,8 år i Sverige, i stället för 3,5 år i Finland.

När kriminalvården sedan beslutar att Anders Adali ska friges tidigast den 5 juli 2012 överklagar han till förvaltningsrätten och yrkar på att de ska ändra kriminalvårdens beslut. Förvaltningsrätten ger värdetransportrånaren rätt och den 14 juli blir han villkorligt frigiven.

Börjat planera för nya böcker om svenska rån

I samband med att han släpps fri sadlar han om till författare och släpper boken Pengar Pengar Pengar - en bok om värdetransportrån. Som tidigare yrkeskriminell beskriver han öppenhjärtigt om hur det är att leva som rånare. Men det är en värld han har lämnat bakom sig.

I stället försöker han få ordning på sitt liv. Börjar träffa sin sexåriga son och nioåriga dotter igen. Lämnar och hämtar barnen i skolan. Tar över pappas företag. Träffar kompisar och planerar för nya böcker om svenska rån.

Men sedan kommer "käftsmällen" och helvetet är tillbaka igen. Kriminalvården har nämligen överklagat Anders Adalis villkorliga frigivning och den här gången ger kammarrätten dem rätt.

– Jag var tvungen att berätta för barnen att pappa kanske ska in i fängelset ett år till. De grinade i bilen hela vägen in till stan i dag, säger han och fortsätter:

– Visst, Jag kan ta att "suga" ett år till men det är ett år till med barnen som försvinner.

"Jag försöker bara få i ordning på mitt liv"

Anledningen till att kammarrätten går på Kriminalvårdens linje är att de inte anser att påföljden blir strängare. Detta trots att lagen om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottsmålsdom säger att verkställigheten inte får ske på ett sådant sätt att påföljden blir att anse som strängare än den påföljd som ådömts i den främmande staten.

– Vi kommer att överklaga till regeringsrätten, men först måste vi ansöka om prövningstillstånd, säger han och fortsätter:

– Jag försöker bara få i ordning på mitt liv. I onsdags muckade min polare som fick ett strängare straff än mig. Jag fattar inte hur de tycker att det inte är strängare att sitta ett år och två månader längre, säger Anders Adali till Nyheter24.

I kammarrättens beslut konstateras att:

Svenska regler om villkorlig frigivning i förfarande fall är mindre förmånliga än tillämpliga finska regler. Vid verkställighet i Finland skulle Anders Adali därför ha haft möjlighet att bli villkroligt frigiven vid en tidigare tidpunkt än när verkställigheten sker i Sverige. Detta innebär emellertid inte att påföljden blir att anse som strängare än den påföljd han har ådömts i Finland.