Regeringen leder nu med 3,8 procent.
1 av 2
Regeringen leder nu med 3,8 procent. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Carin Jämtin menar att mätningen är gjord under en mycket tuff period där (S) inte hade möjlighet att prata politik.
2 av 2
Carin Jämtin menar att mätningen är gjord under en mycket tuff period där (S) inte hade möjlighet att prata politik. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Stor skillnad mellan blocken - "Vi tar allvarligt på signalen"

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är inte förvånad över de rekordlåga siffrorna.


Hela SCB-mätningen

M: 33,4 (31,1)

SD: 5,7 (5,7)

KD: 3,8 (3,8)

FP: 5,6 (6,0)

C: 5,5 (4,5)

S: 27,7 (34,0)

MP: 11,7 (8,9)

V: 5,2 (4,5)

Siffrorna inom parentes anger partiernas stöd i den förra undersökningen som gjordes i maj 2011.

9 000 personer har tillfrågats i mätningen från Statistiska Centralbyrån som görs två gånger per år.

STOCKHOLM. Årets största opinionsmätning från Statiska centralbyrån (SCB) visar att skillnaden mellan blocken nu är 3,8 procent.

Regeringspartierna (C+FP+M+KD) får 48,4 procent av rösterna medan de rödgröna partierna (S+V+MP) skulle få 44,6 procent.

– Vi är inte förvånade och tar allvarligt på signalen från väljarna. Vi ska jobba vidare med att utveckla politiken, sa Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, på en presskonferrens tidigare i dag.

I den enda mätning som SCB gjort med Håkan Juholt som partiledare, släppt i juni i år, fick S 34 procent. Efter skriverierna om och drevet mot Juholt och har denna siffra nu sjunkit till 27,7 - vilket är den sämsta noteringen någonsin. Det mest anmärkningsvärda och för Socialdemokraterna är att de har tappat 2,8 procent av sina väljer till kategorin "vet ej", det vill säga personer som kanske hellre väljer att avstå från att rösta än att i dagsläget ge den till Socialdemokraterna.

– Mätningen är gjord under en period som har varit mycket tuff och vi inte har haft möjlighet att tala politik. Självklart påverkar det väljarnas syn. Vi blickar nu framåt och vidtar åtgärder för att öka förtroendet för oss igen, säger Carin Jämtin i ett uttalande.

Resten av tappet går till Miljöpartiet som får cirka 1,7 procent från S, cirka 1,2 procent går till Moderaterna, cirka 0,9 procent till Vänsterpartiet, cirka 0,5 procent till Sverigedemokraterna, cirka 0,4 procent till Folkpartiet, cirka 0,2 procent till Centerpartiet och cirka 0,2 procent till Kristdemokraterna.

Tittar man på Moderaterna och Centerpartiet ökar de sedan förra mätningen med med 2,3 respektive 1,0 procentenheter. Kristdemokraterna står med sina 3,8 procent på plus minus noll, medan Folkpartiet minskar med 0,4 procent.

Skulle det vara riksdagsval i november då mätningen gjordes, skulle Sverigedemokraterna skulle få 5,7 procent - exakt samma siffra som i valet 2010. Övriga partier skulle få 1,4 procent.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!