Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström ser "ett stort intresse för Lars Vilks" hos de tre åtalade.
1 av 4
Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström ser "ett stort intresse för Lars Vilks" hos de tre åtalade. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Efterlystexperten och tidigare polischefen Tommy Lindström tycker att åtalet verkar tunt och att Göteborgspolisen borde ha tagit över utredningen från Säpo.
2 av 4
Efterlystexperten och tidigare polischefen Tommy Lindström tycker att åtalet verkar tunt och att Göteborgspolisen borde ha tagit över utredningen från Säpo. - Foto: TV3/Carl Thorborg
Statsvetaren Marie Demker tror att det är lätt att göra generaliseringar när det gäller männens ursprung och hotbilden mot Lars Vilks.
3 av 4
Statsvetaren Marie Demker tror att det är lätt att göra generaliseringar när det gäller männens ursprung och hotbilden mot Lars Vilks. - Foto: Johan Wingborg / Göteborgs Universitet
Tre män åtalas för mordplaner mot den kontroversielle konstnären Lars Vilks. Åklagaren kopplar en del av motivet till den allmäna hotbilden som finns mot honom.
4 av 4
Tre män åtalas för mordplaner mot den kontroversielle konstnären Lars Vilks. Åklagaren kopplar en del av motivet till den allmäna hotbilden som finns mot honom. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

"Intresse för Vilks" stor del av bevisningen mot de "terrormisstänkta"

Publicerades: 7 Dec 2011, 16:15, Uppdaterades: 8 Dec 2011, 16:57

Åtalet får kritik för att vara tunt och Säpo anses inte ha kunnat hantera en vanlig brottsutredning. Vad finns det egentligen för bevis mot de som ska ha planerat att mörda Lars Vilks?


Bevisningen mot de tre männen

I sin stämningsansökan tar åklagaren framför allt upp bevisning som att männen burit varsin kniv när de gripits, att de försökt både köpa och sedan hyra en bil samt anteckningar som Hilding Qvarnström menar är en "brottsplan".

Dessutom hade de programblad till konstutställningen till vilken Vilks bloggat om att han skulle komma (dock inte dagen när männen greps).

Utöver detta kommer till exempel ljudmaterial från självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att spelas upp i rätten för att styrka den allmäna hotbilden som finns mot Vilks.

GÖTEBORG. Knivar, programblad och en lista med "brottsplan". Det är bevisningen mot de tre män som nu åtalats för att ha förberett ett mord på konstnären Lars Vilks i Göteborg i september.

Det finns inga bevis som egentligen säger att han skulle mördas, inte ens i de samtal som avlyssnats mellan de tre männen, 26, 26 respektive 24 år gamla.

Expolischefen och Efterlysts expert Tommy Lindström menar att åtalet är tunt. Och han skyller det på Säkerhetspolisen - som fallet legat hos eftersom den ursprungliga rubriceringen var förberedelse till terroristbrott.

– När Säpo gör en utredning har man inte några mordutredare, risken blir att man vrider det för dåligt. Jag förstår inte varför inte Göteborgspolisen tog över den här utredningen när brottsrubriceringen ändrades, säger han till Nyheter24.

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström förstår inte kritiken.

– Utredningen har gått till enligt konstens alla regler, jag förstår inte vad han menar, säger hon till Nyheter24.

Till Metro sa Hilding Qvarnström att hon ska "visa hur man ser på Vilks i de kretsar där man inte gillar hans Muhammedteckningar".

Vad finns det för bevis för att just dessa personer ingår i sådana kretsar?

– Det som jag tycker mig se är att de visat ett stort intresse för Lars Vilks.

Tommy Lindström menar att det inte på långa vägar räcker att försöka bevisa ett motiv.

– Det räcker ju inte som bevisning, det handlar bara om motivbild. Det måste finnas sakfakta, säger han.

"Begreppet terrorism har utvidgats"

Att de tre männen, med ursprung i Somalia respektive Irak, först misstänktes för terroristbrott är något som förbryllat. Rubriceringen ändrades senare, men har det blivit lättare att ropa terrorism?

– Förr ansåg man att handlingen var tvungen att rikta sig mot en stat eller en myndighet för att klassas som det. Det har absolut kommit att utvidgats sedan 2001, säger Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet till Nyheter24.

Tror du att det är lätt att göra kopplingen mellan männens ursprung och Lars Vilks, att de var ute efter honom?

– Det är naturligtvis lätt att göra generaliseringar. Nu måste man ju visa att just de här personerna ingått i sådana kretsar som kan vara ett hot mot Vilks.

/
/
/
/
/
/
tal
/
Relaterat
"Terrormisstänkta" åtalas för mordplanerna mot Vilks
Nu åtalas de tre personer som först greps för att ha planerat terroristbrott i Göteborg - och för första gången bekräftas uppgifterna om att Lars Vilks var den egentliga måltavlan.
Terroranklagades advokat kritisk mot hemlighetsmakeriet
De är inte längre misstänkta för något terrorbrott. Ändå får ingen yttra sig om vad som händer med utredningen kring de som tidigare misstänktes vara terrorister i Göteborg.
"Terroristerna" var egentligen amatörer
De misstänktes först för terroristbrott - nu framkommer fler och fler detaljer om göteborgarnas mordkomplott mot Lars Vilks.
"Terrormisstänkta" fortsatt häktade - överklagan avslås
Fyra greps misstänkta för terrorbrott. Tre av dem häktades till slut misstänkta för förberedelse till mord. Sedan dess verkar inget ha hänt.
Släppte 24-åringen fortsatt misstänkt - "det är ohederligt"
En av de som greps i helgen misstänkta för terrorplaner i Göteborg har släppts. Men hur skyddas han från omgivningen nu?
Terrormisstänkta i Göteborg dömdes till fyra års fängelse
Två män - en 23-åring och en 26-åring - har dömts för terrorförberedelse inom al-Shabaab. Det är första gången brottet prövas i svensk domstol.
Terrormisstänkta begärs häktade - för förberedelse till mord
Förberedelse till terroristbrott inte längre aktuellt för männen som samtliga har ett kriminellt förflutet.
Fyra anhållna för förberedelse till terrorbrott i Göteborg
Den nationella insatsstyrkan har gripit fyra personer i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott.
Senaste nytt

Stor förvirring över bild på Elon Musk-barn: "Min son..."

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på E18 i Bista", skriver polisen på sin hemsida.

Flera dödade av bomb under begravning

Minst elva personer har dött i en explosion vid en begravningsgudstjänst i Faizabad i nordöstra Afghanistan. Ytterligare 30 personer har skadats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Nyköping

"Motorcykelolycka öster om Stavsjö", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om mord / dråp, Stockholm

"I Solberga hittades en stickskadad man i närheten av Älvsjö station.", skriver polisen på sin hemsida.

Gällivare: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en olycka med en lastbil och en ren.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.