Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ett år efter julruschbombaren

- 11/12/2011, 12:10 -
Enligt två vittnen ska en man med en kamera befunnit sig på platsen direkt efter självmordsbombaren sprägde sig själv.
1 av 2

Enligt två vittnen ska en man med en kamera befunnit sig på platsen direkt efter självmordsbombaren sprägde sig själv.

Magnus Hjalmarson Neideman /SvD /SCANPIX

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab.
2 av 2

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab.

SCANPIX

Stockholmspolisen stationerar ett mobilt poliskontor mitt på Drottninggatan för att skapa en lugn julhandel.

STOCKHOLM. "Det är både oönskat och oacceptabelt". Så beskrev statsminister Fredrik Reinfeldt självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs terrordåd för exakt ett år sedan. Enligt Säkerhetspolisen (Säpo) var han själv på platsen. Det strider dock mot de två vittnen som Svenska Dagbladet pratat med och som säger att en man befunnit sig på platsen bara 30 sekunder efter tryckkokarbomben exploderade.

Den okände mannen ska ha burit på en kamera, med ett långt objektiv, som han under 15-20 sekunder dokumenterade kroppen och sprängladdningarna med. Bilder som än så länge inte har läckt ut för allmänheten. Men det avfärdar Säpo och chefsåklagare Agneta Hilding Kvarnström.

– Någon man med ett stort stativ och kamera har vi inga uppgifter på. Vi har dock identifierat en man som var framme och fotade med en mobilkamera men vederbörande är inte av intresse för utredningen, säger Agneta Hilding Kvarnström, till Nyheter24.

Med anledning av årsdagen hade Säpo en pressträff tidigare i veckan. Men så mycket ny information lämnade de inte ut. Det lilla vi vet om självmordsbombaren är att han den 19 november anländer till Tranås från sin bostad i Luton.

Han förbereder sig i sitt hem, införskaffar det han behöver innan han lämnar Tranås den 11 december strax efter klockan tolv. I en vit Audi 80 Avant tar han sikte på Stockholm. Strax innan klockan fem på eftermiddagen parkerar han bilen på Olof Palmes gata och tänder på. Efter att bilen börjat brinna börjar han gå på Drottninggatan upp mot Åhléns. I höjd med Bryggargatan försöker han springa spränga sig själv mitt i julruchen.

Men de två första försöken misslyckas och Taimour Abdulwahab bestämmer sig för att vika in på Bryggargatan för att kolla till bomberna. Då, först den tredje gången, lyckas han utlösa en del av bomben men spränger bara sönder sin mage.

– Vi har en pågående insats med radiobilar i tjänst som kommer besöka de här platserna. Sedan kommer vi ha en mindre styrka på plats med ett mobilt poliskontor i anslutning till brottsplatsen hela söndagen, säger Lars Byström, informationsansvarig Länskriminalpolisen, till Nyheter24.

Så man kan säga att ni rustar extra för söndagen?

- Det kan man säga. Men vi har inte fått några indikationer från Säpo om en hotbild, säger Lars Byström.

Enligt bombexperter kunde uppemot 40 personer ha dött om självmordsbombaren lyckats med sin operation. I SVT:s Veckans brott kommenterade kriminologen Leif GW Persson Taimour Abdulwahabs terrordåd med "som bombman gör han ett amatörmässigt intryck". Utöver tryckkokarbomben ska Taimour haft ytterligare nio "rörbomber" och en väska med splitter för att göra så stor skada som möjligt.

Förutom Säpos utredning i Sverige har skotsk polis en egen utredning kopplad till samma fall. Just nu sitter en enligt polisen möjlig finansiär häktad i Glasgow. En rättegång väntas till våren vilket gör så att SÄPO än så länge inte har någon insyn i den utredningen. Enligt Agneta Hilding Kvarnström är det därför svårt att säga när de blir klara och kan släppa mer information.

– Det är svårt att säga, vi har ingen tidsplan. Vi vill fortfarande ta del av utredningen från Skottland, säger hon till Nyheter24.