Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Securitasvakt sparkade och tog strypgrepp på missbrukare

- 12/12/2011, 16:08 -
...och här sparkar vakten en person i baken.
1 av 2

...och här sparkar vakten en person i baken.

Faksimil Göteborgs-Posten

Här tar den ena vakten strypgrepp...
2 av 2

Här tar den ena vakten strypgrepp...

Faksimil Göteborgs-Posten

Göteborgspolisen tycker att vaktens uppförande var oproffessionellt och visar bristande respekt.

GÖTEBORG. Securitas informationschef Peter Köhler hävdar att sparken som en av ordningsvakterna delade ut vid ett ingripande mot missbrukare var onödig - "men inte så hård". Och även om det ser ut som att vakten tar ett strypgrepp på en person så hävdar att han vissa "transportgrepp ser konstiga ut i fel vinkel". Men poliskommissarie Lennart Ronnebro håller inte med. I veckan beslutar han om polisen går vidare med utredningen mot vakterna.

– Det är definitivt oprofessionellt och brist respekt. I min värld pratar man alltid med folk innan man tar till andra åtgärder. Det är ju en spark i rumpan och det är ju naturligtvis inte professionellt, säger Lennart Ronnebro, poliskommissarie med tillsyn för ordningsvakter, till Nyheter24.

Händelsen inträffade den 9 augusti i Nordstan då ett kompisgäng lyckades fånga incidenten på film. Därefter har Göteborgs-Posten tagit del av videoklippet som visar vakternas övervåld mot missbrukarna. Efter att poliskommissarie Lennart Ronnebro såg filmen bestämde han sig direkt för att inleda en förundersökning då det finns risk om brott som faller under allmänt åtal.

– Nu får vi se om det här gärningarna är straffbara. Det hade varit annorlunda om det var en klockren misshandel, säger Lennart Ronnebro.

Hur ser du på sparken i baken?

– Det är svårt att se hur mycket man tar i men jag skulle blir oerhört besviken och bestört om jag skulle se det här hos polisen.

Peter Köhler på Securitas berättar för Nyheter24 att vakterna fortfarande är i tjänst. Det kan dock ändras om polisen utredning visar att brott har begåtts.

Vad tycker du om att polisen tycker det här är "oproffessionellt och med brist på respekt" från era vakter?

– Jag recenserar inte vad andra säger. Han har rätt till den uppfattningen, säger Peter Köhler till Nyheter24.

Vad tycker du om strypgreppet som den ena vakten tar?

– Det återstår att se om det är ett strypgrepp. Ur den bildvinkeln ser det ut som det.

Poliskommissarie Lennart Ronnebro kommer under veckan att fatta beslut om de går vidare i utredningen mot vakterna.