Jan Eliasson angriper SVT

Svenska toppdiplomater anklagar SVT för verklighetsförfalskning.


Toppdiplomaterna Jan Eliasson, Rolf Ekéus och Sven Hirdman försvarar sina kollegor, som porträtteras i SVT:s uppmärksammade serie Diplomaterna. Programmet, som visar UD-tjänstemännens arbete i Sverige och utrikes, har väckt stor uppståndelse hos tittarna. Särskilt efter det senaste avsnittet då Klas Ljungberg, ambassadråd i Förenade arabemiraten, sitter på en lustjakt med öl och bikiniklädda kvinnor och prisar de svenska skattebetalarna för att han får vara där.

I en debattartikel i Dagens Nyheter anklagar de tre, som tillhör Sveriges mest erfarna diplomater, SVT för verklighetsförfalskning:

"Programmen har ytterst litet med diplomati att göra. Med mer än 40 år för oss inom Sveriges utrikesförvaltning är det svårt att känna igen sig i den parodi på UD-arbetet som producerats med hjälp av några UD-anställda som saknar respekt för både andra kulturer och Sveriges skattebetalare.

Att producera ett program om diplomaterna på UD utan att beröra deras huvudsakliga verksamhet är en verklighetsförfalskning och visar nonchalans mot en yrkeskår som gjort och gör stora insatser för Sverige i världen."

UD:s presschef Cecilia Julin har tidigare uttryckt missnöje över serien.

Se Klas Ljungberg i skrattattack i ett klipp ur Diplomaterna nedan.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

1 timme sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

1 timme sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

1 timme sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

2 timmar sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

27 migranter räddade från sjunkande båt

2 timmar sedan
Den libanesiska militären räddade på lördagen 27 migranter vars båt höll på att sjunka utanför landets norra kust, uppger man i ett uttalande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.