Jan Eliasson angriper SVT

Svenska toppdiplomater anklagar SVT för verklighetsförfalskning.


Toppdiplomaterna Jan Eliasson, Rolf Ekéus och Sven Hirdman försvarar sina kollegor, som porträtteras i SVT:s uppmärksammade serie Diplomaterna. Programmet, som visar UD-tjänstemännens arbete i Sverige och utrikes, har väckt stor uppståndelse hos tittarna. Särskilt efter det senaste avsnittet då Klas Ljungberg, ambassadråd i Förenade arabemiraten, sitter på en lustjakt med öl och bikiniklädda kvinnor och prisar de svenska skattebetalarna för att han får vara där.

I en debattartikel i Dagens Nyheter anklagar de tre, som tillhör Sveriges mest erfarna diplomater, SVT för verklighetsförfalskning:

"Programmen har ytterst litet med diplomati att göra. Med mer än 40 år för oss inom Sveriges utrikesförvaltning är det svårt att känna igen sig i den parodi på UD-arbetet som producerats med hjälp av några UD-anställda som saknar respekt för både andra kulturer och Sveriges skattebetalare.

Att producera ett program om diplomaterna på UD utan att beröra deras huvudsakliga verksamhet är en verklighetsförfalskning och visar nonchalans mot en yrkeskår som gjort och gör stora insatser för Sverige i världen."

UD:s presschef Cecilia Julin har tidigare uttryckt missnöje över serien.

Se Klas Ljungberg i skrattattack i ett klipp ur Diplomaterna nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!