Sedan den särskila polistaktiken infördes 2006 är det bilarna som är polisens sköldar.
1 av 4
Sedan den särskila polistaktiken infördes 2006 är det bilarna som är polisens sköldar. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
I samband med lördagens motdemonstration blev en kvinnas fot överkörd. Det klassades som en olyckshändelse men tidigare har det rapporterats om hur polisbilar kört rakt in i folkmassor och enskilda personer.
2 av 4
I samband med lördagens motdemonstration blev en kvinnas fot överkörd. Det klassades som en olyckshändelse men tidigare har det rapporterats om hur polisbilar kört rakt in i folkmassor och enskilda personer. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
På lördagen skärmade polisen av nazister från motdemonstranter i Gamla stan.
3 av 4
På lördagen skärmade polisen av nazister från motdemonstranter i Gamla stan. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Oroligt vid en tidigare motdemonstration mot Salemmarschen.
4 av 4
Oroligt vid en tidigare motdemonstration mot Salemmarschen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Polisen kör in i folkmassor: "Kan splittra upp dem"

En kvinna fick foten överkörd av polisen i en olyckshändelse under lördagen - och nu har kritiska röster höjts kring hur polisen egentligen använder sina fordon vid folksamlingar?


Särskilda taktiken och polisens fordon

Tidigare kallades polisens taktik vid liknande tillfällen för IMF, insats mot folkmassa. Det innebar att poliserna stod uppradade i skyddsutrustning inklusive sköldar, något som dock uppfattades som provocerande.

Efter kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 tillsatte regeringen en kommitté som kom fram till att en ny taktik skulle införas. 2005 började de första poliserna utbildas och 2006 infördes den särskilda polistaktiken.

När man handskas med folksamlingar använder sig polisen av två olika typer av bussar. Dels den vanliga, så kallade piketbussen, med ordningspoliser, men även den mörkblå polisbussen med civila poliser.

Källa: Polisen.se

SVERIGE. Vid flera tillfällen de senaste åren har det kommit vittnesuppgifter om hur polisens fordon kört rakt in i folkmassor, i samband med demonstrationer såväl som huliganbråk. Och polisens strategi när de använder sig av olika polisbussar är okänd för de flesta?

Det har tidigare rapporterats om att demonstranter blivit påkörda av polis i samband med oroligheter. I Göteborg i våras ska polisbilar ha kört in personer som deltog i en antirasistisk demonstration där även fotografer och journalister som var på plats fick fly undan.

Nyheter24 har också tagit del av uppgifter från personer som sett andra bli påkörda i samband med bråk mellan fotbollssupportrar. I samband med en match mellan IFK Göteborg och Djurgården 2009 skadades en person så svårt att natten fick tillbringas på sjukhus.

– Visst kan vi använda fordonet för att "splittra upp" när det blir våldsamt om det finns möjlighet och om det anses säkert för de som är i folksamlingen, säger Anders Jansson, divisionschef för särskilda polistaktiken, till Nyheter24.

"Ska inte säga att det inte förekommit"

Trots uppgifterna menar han dock att det sällan kommer in några anmälningar. Han tar upp händelsen från en av lördagens demonstrationer i Stockholm där en kvinna fick sin fot överkörd, något som dock betraktas som en olyckshändelse.

– Jag ska inte säga att det inte förekommit, men jag kan inte minnas några anmälningar i alla fall, säger Jansson.

Vad har du då att säga de uppgifter vi har?

– Det är självklart inte okej att köra på människor, men det är möjligt att man gått emot någon backspegel eller så. Att man fått en lätt puff har säkert hänt.

Den nya särskilda polistaktiken infördes 2006 efter en lång utredning till följd av Göteborgskravallerna 2001. Tidigare hade polisen använt sig av sköldar och annan kravallutrustning.

– Fordonen är att betrakta som sköldar nu, de är till för att poliserna ska kunna skydda sig inuti, säger Jansson.

I övrigt används polisbussarna främst för att ställas upp i olika formationer och på så sätt skärma av rivaliserande grupper, till exempel vid en fotbollsmatch.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!