Polishuset i Hovsjö besköts med 13 skott natten till den 5 oktober. Nu misstänker polisen att Södertäljenätverket ligger bakom skotten.
1 av 2
Polishuset i Hovsjö besköts med 13 skott natten till den 5 oktober. Nu misstänker polisen att Södertäljenätverket ligger bakom skotten. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Södertälje polisstation besköts 2005.
2 av 2
Södertälje polisstation besköts 2005. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Södertäljemaffians markering - öppnade eld mot polishuset

Trots polisens stora framgångar i maffiakriget mot Södertäljenätverket fortsätter våldet i staden.


SÖDERTÄLJE. Natten till den 5 oktober besköts poliskontoret i Hovsjö med 13 skott. Kulorna gick in genom fönstret, borrade sig genom väggen och fortsatte ut i trapphuset. Som tur var skadades ingen människa då stationen var obemannad. Men nu kan Nyheter24 avslöja att skotten med all sannolikhet var en markering från Södertäljemaffians sida.

– Vi har vi jobbat rejält med det här och vi misstänker att det har något med nätverket att göra - men vi kan inte säga att det är så till 100 procent, säger Anders Göranzon, spaningsledare Södertäljepolisen, till Nyheter24.

Södertäljenätverket som spaningsledaren syftar på är det kriminella gäng som har hotat, misshandlat, mördat och pressat södertäljeborna på pengar de senaste åren. Enligt Anders Göranzon har de skapat en parallell värld med egna regler - finansierad av svarta pengar.

– Vi har sett det här tillvägagångssätt förut.

Senast ett polishus besköts i Södertälje var 2005 i Ronna. I samma stadsdel ligger den illegala spelklubben Oasen där Bröderna Moussa avrättades och där Södertäljenätverket misstänks ligga bakom dådet.

– Vi har misstänkta för skotten mot polishuset i Hovsjö och vi har haft folk anhållna men det är för andra brott. I dagsläget jobbar vi med bevisen så vi kan anhålla de för det här.

Enligt Länstidningen i Södertälje ska ett automatvapen ha används av en ensam gärningsman.

– Det kan jag inte gå in på. Det får stå för den människan, säger Göranzon till Nyheter24.

Samtidigt som polisen arbetar med utredningen kring skotten mot poliskontoret jagar de även fyra misstänkta utpressare 27, 38, 40 och 44 år gamla. Enligt Göranzon är de för tillfället efterlysta i sin utevaro men han vill inte gå in på exakt vad för typ av brott det rör sig om mer än utpressning. Även de är alla kopplade till Södertäljenätverket.

– Jag helt övertygad om att de har gått under jorden.

Tror du att de är kvar i Södertälje?

– Det beror på vilka kanaler man har. Det är för tidigt att säga var de trycker någonstans.

Polisen har pratat mycket om att man är på god väg att krossa maffian men det används mer och mer våld ändå. Får ni stopp på nätverket nu?

– Det är jag helt övertygad om.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.