Onsdag 23 Jun
Stockholm

Nu ska regeringen knäcka rasisterna - på nätet

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
1 av 3
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. Foto: Privat
Erik Ullenhags nya sajt "Tolerans" ska krossa myterna om invandringen.
2 av 3
Erik Ullenhags nya sajt "Tolerans" ska krossa myterna om invandringen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Fredrik Reinfeldt och hans Alliansregering tar nu nätet på allvar.
3 av 3
Fredrik Reinfeldt och hans Alliansregering tar nu nätet på allvar. Foto:

"Jag vill inte peka ut en enskild sajt. Vi pekar ut myterna och bemöter dem med fakta."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Tolerans"

Regeringens nya satsning på sajten Tolerans ska krossa "nätmyterna om invandrare och minoriteter".

I samband med lanseringen skriver integrationsminister Erik Ullenhag bland annat en debattartikel om syftet. I ett uttalande konstaterar han också att: "ett vanligt påstående från främlingsfientliga är att invandringspolitiken inte får ifrågasättas. Det är trams. Yttrandefriheten är central och få frågor diskuteras så mycket som invandring och integration, men den som sprider främlingsfientliga budskap får också finna sig i att vi som står för öppenhet och tolerans ifrågasätter åsikterna."

 

STOCKHOLM. Myterna om invandrare och minoriteter som sprids på nätet måste ifrågasättas. Det konstaterar Erik Ullenhag, integrationsminister och biträdande arbetsmarknadsminister, som på måndagen lanserade regeringens nya hemsida Tolerans.

– En liten grupp har fått dominera på nätet. Ska jag kliva ur min roll som minister så tycker jag till exempel att vi i Folkpartiet har varit för dåliga på att ingå i en nätdebatt , säger Erik Ullenhag till Nyheter24.

Den nya hemsidan ska bemöta de rasistiska myter och halvsanningar som sprids på ett ökande antal sajter och forum. Några av myterna som Erik Ullenhag bemöter på den nya sidan går under rubriker som: "Sverige är på väg att bli ett muslimskt land.", en annan handlar om att "Barnen får inte sjunga nationalsången och skolavslutningar får inte hållas i kyrkan." och "Invandrarna tar jobben från svenskar."

– Jag tror att kunskap och fakta är bästa sättet att bemöta det här. Vi har varit för dåliga på att inse nätets kraft. Jag tror inte att främlingsfientligheten har ökat de senaste åren, de har bara varit bättre på att använda sig av nätet i högre grad.

Hur noga har ni kontrollerat era uppgifter? Det pratas redan i sociala medier om att ni har fel.

– De är grundligt kollade och självklart är vi medvetna om att vi kommer att ifrågasättas precis som i alla politiska debatter. Sedan på vissa punkter har vi varit försiktiga med att ge definitiva svar.

Är Avpixlat en sådan sajt som det här initiativet riktar sig mot?

– Jag vill inte peka ut en enskild sajt. Vi pekar ut myterna och bemöter dem med fakta.

Varför vill du inte nämna enskilda sajter?

– Man kan säga att jag vill undvika att förstora en sajt.

Var har ni hämtat in all fakta? Har ni tagit hjälp av Expo eller liknande organisationer?

– Rätt mycket av den kunskap som finns har statliga myndigheter, men självklart har vi kollat på Expos arbete. De spelar en enormt stor roll i det här.

Nyheter24:s krönikör och bloggare Alex Bengtsson är även utbildningsansvarig på Expo. Han är positiv till Erik Ullenhags satsning på en ny sida men hoppas att de inte bara förlitar sig på den.

– Regeringen tar in oss och andra organisationer ibland för att komma med synpunkter men vår ambition är att vara fria från staten så vi hade aldrig gjort något sånt här på regeringens uppdrag, säger Alex Bengtsson till Nyheter24.

Alex Bengtsson tror dock inte att de extremintoleranta personerna ändrar sina åsikter bara för att regeringen startar en hemsida. Men den nya sajten kan användas i andra syften.

– Förhoppningsvis kan väl en bred allmänhet använda den här sajten till exempel för att hänvisa till som en pålitlig källa när man argumenterar med någon, säger Alex Bengtsson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela