Fredag 25 Jun
Stockholm

Nära relation mellan Lundin och Sveriges ambassad

Martin Schibbye.
1 av 4
Martin Schibbye. Foto: Jonas Gratzer/Kontinent Agency / SCANPIX
Johan Persson.
2 av 4
Johan Persson. Foto: SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt (M) har tidigare förnekat kopplingar till oljeverksamheten i Etiopien. Nu visar det sig att Lundinchefen James Phillips utbytt viktig information med Sveriges dåvarande ambassadör.
3 av 4
Utrikesminister Carl Bildt (M) har tidigare förnekat kopplingar till oljeverksamheten i Etiopien. Nu visar det sig att Lundinchefen James Phillips utbytt viktig information med Sveriges dåvarande ambassadör. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Sveriges tidigare ambassadör i Etiopien, Staffan Tillander (till vänster) med före detta miljöminister Andreas Carlgren.
4 av 4
Sveriges tidigare ambassadör i Etiopien, Staffan Tillander (till vänster) med före detta miljöminister Andreas Carlgren. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Carl Bildt har förnekat alla kopplingar, men nu visar det sig att Lundin Petroleum och Sveriges förre ambassadör hade en nära relation med varandra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Döms på onsdagen

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december kommer domen mot de båda journalisterna.

ADDIS ABBEBA. Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien där de var och skulle bevaka Lundin Oils förehavanden. Utrikesminister Carl Bildt, som tidigare suttit i företagets styrelse, har förnekat alla kontakter till oljeaffärerna i landet.

Nu visar det sig att den tidigare ambassadören i Etiopien, Staffan Tillander, hade nära relationer med den dåvarande chefen för Lundin Petroleum, James Phillips. Detta avslöjar Göteborgs-Posten på måndagen.

– Han bjöd in mig till sitt hem. Staffan var jordnära, han sa åt mig att kalla honom ”Staffan” och inte ”ambassadören”, säger Phillips och bekräftar att de delade säkerhetsinformation med varandra.

GP har varit i kontakt med Tillander som gång på gång vägrar besvara några frågor om kontakterna med Phillips.

"Inte vilket livsmedelsföretag som helst"

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger till GP att det är en ovanlig kontakt som kan visa sig bli problematisk.

– Det är ju inte vilket livsmedels­företag som helst, det är en affärsverksamhet som är djupt sammanvävd med de politiska frågorna i den här delen av världen, säger han.

Var inne på Schibbyes blogg

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Lundin Oil varit inne på Martin Schibbyes blogg. Då förklarade presskontakten Maria Hamilton det så här:

– Anledningen till det var att vi blev kontaktade av en person som i sin tur hade blivit kontaktad av Martin Schibbye för att höra sig för om Lundin Petroleums eventuella aktiviteter i Etiopien. Då vi inte visste vem Martin Schibbye var så googlades hans namn och upp kom hans egen blogg.

Besöket på sajten varade i nästan fyra minuter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela