Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot och förbundsordförande för SKR, menar att nedskärningar i välfärden förvärrat situationen för utsatta kvinnor. Detta togs inte upp i Reinfeldts tal.
1 av 2
Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot och förbundsordförande för SKR, menar att nedskärningar i välfärden förvärrat situationen för utsatta kvinnor. Detta togs inte upp i Reinfeldts tal. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt lovade satsningar på våld i nära relationer - men det är oklart varifrån pengarna ska hämtas.
2 av 2
Statsminister Fredrik Reinfeldt lovade satsningar på våld i nära relationer - men det är oklart varifrån pengarna ska hämtas. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Förvirring efter Reinfeldtlöften om satsning mot våldet

Statsministern lovade resurser och satsningar för att bekämpa våldet mot kvinnor. Men det finns inga svar på varifrån pengarna ska hämtas.


Nio punkter mot våld i nära relationer

Här är de åtgärder statsministern vill se:

- Ta avstånd från våldet

- Skärp straffen för fridsbrott

- Bättre och mer effektivt rättsväsende

- Stärk kvinnojourernas resurser

- Personliga kontaktpersoner för brottsoffer inom polisen

- Förstärk utbildningen om relationsnära våld

- Öka stödet till forskning om relationsnära våld

- Ny nationell kartläggning av relationsnära våld

- Kraftsamling av aktörer och myndigheter

Källa: Moderaterna/Regeringen.

STOCKHOLM. I sitt jultal på Skansen under måndagen lovade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gång på gång mer pengar och resurser till bland annat kvinnojourer och forskning om våld mot kvinnor.

Det är dock oklart varifrån pengarna ska hämtas till förslagen som kan bli aktuella tidigast till höstbudgeten 2012. Det är inte heller helt lätt att få veta exakt vilka förslagen är.

- Det här är ett förslag som Fredrik har, det ska finansieras genom statliga anslag, säger Sebastian Carlsson, pressekreterare hos statsministern, till Nyheter24.

"Ett sånt tal måste vara förpliktigande"

På SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, kommer man att hålla koll på statsministern så att förslaget, som enligt Reinfeldts stab ska ses som "Fredriks viljeriktning", blir verklighet.

– Om man håller ett sånt tal måste det vara förpliktigande. Vi kommer att följa upp så att det inte visar sig att det bara var prat, säger SKR:s ordförande Carina Ohlsson, som också sitter i riksdagen för Socialdemokraterna, till Nyheter24.

På frågan om varifrån pengarna ska hämtas till satsningen finns det inget riktigt svar.

- Man gör alltid en bedömning av reformutrymme inför varje budget, säger Sebastian Carlsson.

Så den utlovade satsningen är helt beroende av reformutrymmet?

– Vi får återkomma till det vid budgetförhandlingarna.

För konkreta siffror hänvisar Reinfeldts stab till det PM som finns på både Moderaternas och regeringens hemsida. Där står förslagen listade i nio punkter - men några konkreta summor anges inte annat än gällande satsningar som redan finns beslutade sedan tidigare, från och med 2011. Om det i slutändan alls blir några ytterligare resurser återstår alltså att se.

Carina Ohlsson (S) påpekar också att Fredrik Reinfeldt i sitt tal missade vad hon anser vara en viktig poäng.

– Han tar inte upp att när man gjort nedskärningar i välfärden så har det blivit ännu värre för kvinnor som utsätts för våld. Man måste se till hela livssituationen.

Kommunerna måste satsa

Ohlsson menar att det inte nödvändigtvis är pengar från nationellt håll som krävs för att förbättra verksamheten. I stället handlar det om att få alla kommuner att verkligen satsa på kvinnojourer och liknande, något som hon menar inte görs i dag.

– Men det är naturligtvis bra att statsministern lyfter upp frågorna, våldet mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, avslutar hon.

/
/
/
/
tal
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.