De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.
1 av 4
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälls för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien. - Foto: SCANPIX
Martin Shibbye.
2 av 4
Martin Shibbye. - Foto: SCANPIX
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget.
3 av 4
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget. - Foto: SCANPIX
Carl Bildt pressades på frågor om den tysta diplomatin och hans tidigare uppdrag inom Lundin Petroluem.
4 av 4
Carl Bildt pressades på frågor om den tysta diplomatin och hans tidigare uppdrag inom Lundin Petroluem. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Etiopien hyllar Carl Bildts diplomati

"Om man kommenterar för snabbt kan man dra felaktiga slutsatser. Det är bra att svenska regeringen låtit domstolsprocessen ha sin gång."


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

STOCKHOLM/ADDIS ABEBA. Efter domen mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson hyllas den svenska diplomatin av Etiopien.

– Det är mycket bra. Svenska regeringen har inte låtit det få för stora proportioner, säger Dina Mufti, talesman för etiopiska regeringen till Sveriges Radio.

Kritiken mot att Carl Bildts tysta diplomati inte har fungerat har varit stark ända sedan journalisterna greps. Under en pressträff tidigare i veckan slog utrikesministern ifrån sig all kritik som funnits mot honom på hemmaplan. Carl Bildt har nämligen tidigare suttit i Lundin Petroleums styrelse - samma företag som de svenska journalisterna var på plats i Etiopien för att granska. De höjda rösterna mot Bildt har mest handlat om att han ska ha hamnat i jävsituation. En kritik som han själv tar lätt på.

– Nej, det är inte relevant i sammanhanget, sa Carl Bildt till Nyheter24 under pressträffen.

Den etiopiska talespersonen Dina Mufti hävdar också att regeringen nu är glad över att domstolsprocessen är över.

– Om man kommenterar för snabbt kan man dra felaktiga slutsatser. Det är bra att svenska regeringen låtit domstolsprocessen ha sin gång, säger Dina Mufti till Sveriges Radio.

Dina Mufti vill också vara tydlig och markera att deras domstolar är självständiga och inte låter sig påverkas av regeringen. Enligt Dina Mufti kan de svenska journalisterna nu ansöka om benådning eller överklaga domen.

Kommer de att benådas av regeringen?

– Jag har ingen aning. Men det finns många sådana färska fall, det är möjligt. Ingenting är omöjligt, säger Dina Mufti.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!