Den numera 15-åriga flickan hölls fången i ett år i en lägenhet i Göteborg. Nu ställs familjen som köpte henne inför rätta.
Den numera 15-åriga flickan hölls fången i ett år i en lägenhet i Göteborg. Nu ställs familjen som köpte henne inför rätta. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Köpte flicka till sonen - rättegången har börjat

En familj åtalas för bland annat människohandel och våldtäkt i den rättegång som inleddes på tisdagen i Göteborg.


Åtalspunkterna

- Den 49-årige pappan åtalas för människohandel.

- Den 45-åriga mamman åtalas också för människohandel men även våldtäkt, medhjälp till våldtäkt mot barn, olaga hot och misshandel.

- Den 25-årige sonen åtalas för våldtäkt alternativt sexuellt tvång samt våldtäkt mot barn.

Enligt åtalet ska familjen ha köpt den då 14-åriga flickan från Serbien genom att betala hennes far 1 000 euro. Sedan ska hon ha hållits inlåst i en lägenhet i Göteborg under ett år där hon våldtagits regelbundet och både blivit gravid och smittats av en könssjukdom.

GÖTEBORG. På tisdagen inleddes rättegången i det uppmärksammade fall där en 14-årig flicka köpts från Serbien och hållits inlåst i ett år. Under tiden våldtogs hon regelbundet.

De båda föräldrar som köpt flickan till sin 25-årige son har åtalats för bland annat människohandel. Sonen, som enligt åtalet har en psykisk och intellektuell funktionsnedsättning, företräds av advokaten Tommy Nilsson.

– Han nekar rakt av. Åklagaren väcker åtal utifrån målsägandes berättelse, säger Nilsson till Nyheter24.

"Oavsett tradition är det svensk lag som gäller"

Det har förekommit medieuppgifter om att familjen skyllt handlingarna på att det är en del av deras tradition och kultur. En beskrivning som Nilsson inte känner igen.

– Det här handlar inte om det. Oavsett om man har en annan kultur eller tradition är det fortfarande svensk lag som gäller. Det handlar mer om olyckliga omständigheter, säger Nilsson.

Vilken typ av omständigheter vill han dock inte gå in på.

Visste inte om betalningen

Enligt advokaten kände sonen aldrig till att föräldrarna ska ha betalat flickans pappa minst 1 000 euro (cirka 9 000 kronor) för att hon skulle komma till Sverige och bli hans fru.

– Han hade ingen aning om de pengarna, säger han.

Flickan ska under sin tid i fångenskap blivit med barn två gånger. Första gången fick hon missfall. Den andra graviditeten var ännu pågående när hon befriades. När Nyheter24 pratade med åklagaren före jul var det dock oklart om hon fortfarande var gravid eller ej. Hon ska också ha smittats av en eller flera könssjukdomar.

Rättegången som inleddes på tisdagen fortsätter under onsdagen och avslutas på måndag nästa vecka.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.