De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälldes för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.
1 av 4
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälldes för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien. - Foto: SCANPIX
Martins fru, Linnea Schibbye Steiner tillsammans med Martins mamma Karin.
2 av 4
Martins fru, Linnea Schibbye Steiner tillsammans med Martins mamma Karin. - Foto: Ingrid Dahlbäck / SCANPIX
Johan Persson och Martin Schibbye kommer att inleda en benådningsprocess.
3 av 4
Johan Persson och Martin Schibbye kommer att inleda en benådningsprocess. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX
Carl Bildt har fått kritik för att han hamnat i en jävsituation då han tidigare suttit i styrelsen för Lundin Oil, nuvarande Petroleum. Samma företag som Martin Schibbye och Johan Persson var på plats för att granska.
4 av 4
Carl Bildt har fått kritik för att han hamnat i en jävsituation då han tidigare suttit i styrelsen för Lundin Oil, nuvarande Petroleum. Samma företag som Martin Schibbye och Johan Persson var på plats för att granska. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Etiopiensvenskarna överklagar inte domen

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson kan nu be om benådning.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

ADDIS ABEBA. Efter att ha varit frihetsberövade i 194 dagar kom beskedet om att svenskarna inte överklagar domen på 11 års fängelse. Beskedet lämnades via ett pressmeddelande på måndagen. Och nu kan Martin Schibbye och Johan Persson satsa på att bli benådade i stället då domen anses vara politisk.

– Det här kan komma att ta lika lång tid som ett överklagande, men det öppnar upp för att de kommer hem lite tidigare, säger Martins fru Linnea Schibbye Steiner, till Nyheter24.

Förlitar sig på Etiopiens tradition av benådning

Hon förklarar att hon hade beslutet lite på känn, och menar att Martin och Johan troligtvis förlitar sig på Etiopiens tradition av benådning.

Martins syster, Greta Rydermark Schibbye är inne på samma spår.

– Tanken är att man ska inleda en benådningsprocess. Det är så man gör i Etiopien, säger hon till Nyheter24.

Hon menar också att det är viktigt att ta ett steg i taget då det inte går att förhålla sig till domen om elva års fängelse.

– Jag litar på att de har tagit de beslut som är bäst. Det är omöjligt att veta vad som är rätt beslut egentligen.

"Det har varit en tydlig diplomati"

På hemmaplan har Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) fått hård kritik för att den tysta diplomatin inte har fungerat. Samma dag som domen kom mot svenskarna försvarade Bildt, på en pressträff, sig med att det i alla fall har varit "en tydlig diplomati".

Hans bakgrund inom Lundin Oil, nuvarande Lundin Petroleum, har också ifrågasatts då Schibbye och Persson var på plats i Ogaden för att granska företaget.

På samma pressträff hävdade Carl Bildt att hans bakgrund inom Lundin "inte är relevant" i sammahanget.

Beskedet förändrar inte regeringens inställning

Utrikesdepartementets (UD) presschef Anders Jörle menar att dagens besked inte förändrar regeringens inställning till domen. Han kan inte heller svara på om UD har varit i kontakt med etiopiensvenskarnas familjer under dagen.

– Vi har fortlöpande kontakter. Jag kan inte svara på om vi har haft kontakt i dag, säger Anders Jörle till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!