Polisens nya rasisttabbe - sprider fördomar

Informationsblad som polisen i Globen delar ut väcker starka reaktioner. Polisen varnar för bland annat afrikaner och sydamerikaner som misstänkta inbrottstjuvar.


GLOBEN. De informationsblad som Globenpolisen skickar ut till grannsamverkansföreningar sprider fördomar. Utskicken sätts bland annat upp i trappuppgångar och varnar för inbrottstjuvar. Informationen redogör för vilken etnisk bakgrund både gripna och misstänkta har och antas ha, skriver Liljeholmen/Älvsjö.

På lapparna varnar polisen speciellt för tre ligor där man detaljerat beskriver etnisk bakgrund. "Den sydamerikanska", som består av personer från Chile. Den andra ligan polisen varnar för är "Västerortsligan" där man pekar ut personer som påstås ha ursprung från Mellanöstern och Afrika.

Det här är inte första gången polisen anklagas för diskriminering. Förra året blev polisen anmälda till Justitieombudsmannen när man pekade ut rumäner, litauer och sydamerikaner. Anmälaren skrev då: "Fick detta angående grannsamverkan från polisen. Ifrågasätter att det är ok att peka ut folkgrupper på detta sätt".

I de senaste utskicken varnar polisen även för att "Litauer har varit vanligt förekommande på senare tid". I ett annat av utskicken står att de misstänkta är "fyra mörkhyade från Indien eller Rumänien".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!