Moderaternas riksdagsledamot Mats Gerdau.
1 av 2
Moderaternas riksdagsledamot Mats Gerdau. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Över 30 000 personer har på kort tid skrivit under hbt-organisationen All Outs vädjan till Fredrik Reinfeldt om att stoppa tvångssteriliseringarna.
2 av 2
Över 30 000 personer har på kort tid skrivit under hbt-organisationen All Outs vädjan till Fredrik Reinfeldt om att stoppa tvångssteriliseringarna. - Foto: FAKSIMIL FRÅN ALLOUT.ORG

HBT-världen rasande när regeringen svajar om tvångssterilisering

I förra veckan kom beskedet att tvångssteriliseringar av transsexuella ska fortsätta tills vidare. Kristdemokraterna vill utreda frågan djupare med förklaringen att den är "juridiskt komplicerad". Och de får uppbackning från Moderaterna - trots massiv press från hbtq-världen.


Lagen om tvångssterilisering

Cirka 60 personer ges årligen nytt juridiskt kön i Sverige. Könsbyten regleras av lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall, som omfattar både transsexuella och intersexuella. Lagen kräver att den som på grund av transsexualism ansöker om könsbyte ska vara:

Ogift
Svensk medborgare
Fyllt arton år
Steril

Alla riksdagspartier utom KD har tidigare varit för att avskaffa tvångssteriliseringarna av transsexuella. Nu uppger dock KD att man svängt i frågan.

– Vi är tydliga med att vi vill skrota kravet som finns i dag på sterilisering. Men innan man ändrar en lag måste man ta fram ett gediget underlag. Jag vet inte om det finns det i dag, och det är det vi ska ta reda på, säger Mats Gerdau, moderat ledamot i socialutskottet, till Nyheter24.

Nu pågår diskussioner om ytterligare en utredning av steriliseringskravet behövs för att klargöra om kravet ska slopas eller inte. Folkpartiet har sagt både att ännu en utredning är okej och inte, beroende på vem som uttalat sig. Från Centerpartiets håll har Kenneth Johansson sagt att han inte är beredd att stoppa en ny utredning samtidigt som Abir Al Sahlani sagt att tvångssteriliseringarna ger henne "nazivibbar". En extra utredning kritiseras hårt av RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund som menar att ärendet redan är väl utrett av Socialstyrelsen. Även KD:s egen riksdagsledamot Carolina Szyber anser att en ny utredning är onödig.

– Jag är skeptisk och förstår inte vad som ska utredas mer. Enligt mig måste det här steriliseringskravet avskaffas så snabbt som möjligt, säger hon till Nyheter24.

Kritiken mot regeringen har varit hård efter beskedet om att kravet på tvångssterilisering av transsexuella blir kvar tills vidare. Över 30 000 personer har på kort tid skrivit på den internationella hbt-organisationen All Outs vädjan till Fredrik Reinfeldt om att stoppa tvångssteriliseringarna. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har dessutom skrivit ett brev till statsministern där de vädjar om att Sverige ska ändra på lagstiftningen. På fredagen håller också RFSL demonstrationer på Mynttorget i Stockholm.

– Kraven på tvångssteriliseringar av transsexuella försämrar Sveriges rykte kraftigt, den här lagen har förvisso funnits i 40 år, men nu har den fått stark internationell uppmärksamhet. Det är viktigt att regeringen får höra att det här är något vi svenskar får skämmas för internationellt, säger Ulrika Westerlund.

Caroline Szyber medger också att hennes eget parti försämrar sina chanser att locka väljare på grund av inställningen till tvångssteriliseringar.

– Det höjer tröskeln för väldigt många människor som har tänkt att rösta på KD. Jag gick med i ett parti som står för alla människors lika värde och det här är en sådan fråga som gör att väldigt många människor uppfattar att KD inte är ett parti som ser alla människors lika värde, säger hon till Nyheter24.

Kristdemokraternas Roland Utbult menar dock att läget är glasklart:

– Så här är det, de borgerliga företrädarna i socialutskottet har tillsammans med socialdepartementet kommit överens om att låta steriliseringstvånget vara kvar i väntan på ytterligare utredning, säger han.

/
HBT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.