Tisdag 20 Apr
Stockholm

Quick får resning i ytterligare ett mål

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, är glad över beslutet.
Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, är glad över beslutet. Foto:

1980 dömdes Thomas Quick för mordet på den 11-åriga pojken Johan Asplund. Nu tvivlar hovrätten på hans skuld och beviljar honom resning i målet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tredje resning

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Sture Bergwalls resningsprocesser. Resningen i Johan-målet är den tredje resning Thomas Quick beviljats. Han har tidigare friats från morden på Yenon Levi i Rörshyttan 1988 och Therese Johanesen i Norge 1988.

Hans förra resningsansökan innan Johan-fallet rörde fallet om de två norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik som mördades i Oslo 1981 respektive 1985. Den ansökan ligger i Svea hovrätt.

Johan-målet ska nu upp igen i Sundsvalls tingsrätt. Här kan du läsa mer om varför fallet tas upp på nytt.

I november 1980 försvann Johan Asplund från sitt hem i Sundsvall. Hans kropp har aldrig hittats, men 1993 erkände Thomas Quick att han mördat Johan. Quick, som numera heter Sture Bergwall, dömdes för mordet i Sundsvalls tingsrätt trots att det saknades bevisning för att han över huvud taget skulle ha befunnit sig i Sundsvall när Johan försvann.

Mordet på Johan var ett av de åtta mord som Thomas Quick erkände innan han tog tillbaka allt. Johan Asplunds föräldrar har hela tiden sagt att de inte tror att Quick har något med Johans försvinnande att göra. Och nu får både föräldrarna och Quick gehör av hovrätten som beviljar Quick resning i målet.

– Johan Asplund-fallet är centralt i hela Thomas Quick-historien – den historien inledde hela fallet och avslutade det. Jag tänker också på Johans föräldrar som fått utstå så mycket – denna beviljade resning är så oerhört viktig också för dem, skriver Sture Bergwall på sin hemsida där han även tackar sina advokater.

Hovrätten menar att det finns "synnerliga skäl för att pröva frågan på nytt" och syftar på att det, förutom Quicks tidigare erkännande, inte finns något som binder honom till brott. Rätten konstaterar även att Quicks tidigare erkännande inte går att att lita eftersom hans uppgifter i flera fall varit felaktiga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela