Lena Hallengren (S) är förvånade över Vänsterpartiets uttalande då hon trodde att de gått ifrån "plakatpolitiken".
1 av 2
Lena Hallengren (S) är förvånade över Vänsterpartiets uttalande då hon trodde att de gått ifrån "plakatpolitiken". - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Eva Olofsson hade hoppats på att få med sig Socialdemokraterna i frågan.
2 av 2
Eva Olofsson hade hoppats på att få med sig Socialdemokraterna i frågan. - Foto: Riksdagen

Sossarna fegar ur om tvångssteriliseringarna

Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver att riksdagen driver på regeringen att avskaffa kravet på tvångssteriliseringar. Men Socialdemokraterna vill avvakta med beslut i frågan.


Lagen om tvångssterilisering

Cirka 60 personer ges årligen nytt juridiskt kön i Sverige. Könsbyten regleras av lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall, som omfattar både transsexuella och intersexuella. Lagen kräver att den som på grund av transsexualism ansöker om könsbyte ska vara:

Ogift
Svensk medborgare
Fyllt arton år
Steril

Alla riksdagspartier utom KD har tidigare varit för att avskaffa tvångssteriliseringarna av transsexuella. Nu uppger dock KD att man svängt i frågan.

Tidigare i veckan tog MP och V ett utskottsinitiativ som innehåller ett konkret förslag på ändrad lagstiftning i steriliseringsfrågan för personer som könskorrigeras. En laddad fråga där Kristdemokraterna tycks hålla emot när de andra partierna vill slopa kravet.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill via utskottsinitiativet att riksdagen tar beslut om att avskaffa steriliseringskravet för transsexuella. Men Socialdemokraterna, som hela tiden sagt att de vill avskaffa steriliseringskravet, väljer ändå att vänta.

– Tyvärr har de inte skrivit under vårt initiativ och naturligtvis är det så att vi hade varit starkare om de anslutit sig, Eva Olofsson (V) till Nyheter24.

"Trodde vi hade gått från plakatpolitiken"

Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet, menar att MP:s och V:s förslag är fel väg att gå. Partiet vill i stället avvakta och se det lagförslag regeringen ska presentera för riksdagen i april, innan de bestämmer sig.

– Jag är oerhört förvånad över deras kritik. Vi vill alla samma sak men har olika bedömningar av utskottsinitiativ, säger Lena Hallengren till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag trodde att vi hade gått i från plakatpolitiken. Det är oärligt av vänstern att säga att vi inte är på samma linje. Det finns ingen majoritet i utskottet så det spelar ingen roll vad Socialdemokraterna tycker nu.

"Hade blivit starkare med en oppositionsyttring"

Kravet på tvångssterilisering för transsexuella som byter kön har väckt stor debatt i Sverige den senaste tiden. Socialstyrelsen har tidigare utrett lagen om tvångssterilisering och menar att den bör avskaffas. Men Kristdemokraterna har lyckats få med övriga allianspartier på en fortsatt diskussion om huruvida lagen bör utredas ytterligare en gång eller inte. Därför fortsätter tvångssteriliseringarna tills vidare.

– Vår målsättning är att avskaffa det här steriliseringstvånget snarast. Jag tycker att det hade varit bra om de hade varit med, det hade blivit en starkare oppositionsyttring, säger Eva Olofsson till Nyheter24.

HBT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!