Stockholm

Regeringen vill försvara operatörernas ansvarsfrihet på nätet

IT-minister Anna-Karin Hatt vill försvara den så kallade "mere conduit"-principen, att nätoperatörer inte ska stå till svars för vad deras kunder gör på nätet.
IT-minister Anna-Karin Hatt vill försvara den så kallade "mere conduit"-principen, att nätoperatörer inte ska stå till svars för vad deras kunder gör på nätet. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Samtidigt som SOPA och PIPA diskuteras i USA kan EU-kommissionen ändra i direktiven - kommer Sverige att kämpa för viktiga principer?


Läs mer
Protester mot SOPA

Flera stora sajter lade under ett dygn i veckan ned sin verksamhet eller visade på annat sätt upp sitt missnöje med den omdiskuterade SOPA-lagstiftningen vars syfte ska vara att stoppa upphovsrättsbrott. Många menar dock att den inskränker på yttrandefriheten och att sajter som Facebook och Youtube skulle tvingas stänga.

Se bildspelet på sajternas protester här.

STOCKHOLM. I samband med debatten om de kontroversiella lagarna SOPA och PIPA i USA har det uttryckts en del oro över att EU ska hänga på och genomföra mer repressiva ändringar i e-handelsdirektivet.

IT-minister Anna-Karin Hatt skrev på Twitter att en viktig princip att kämpa för är den att mellanhänder, till exempel nätoperatörer, inte ska kunna ställas till svars för vad en användare gör på nätet. Men regeringen delar inte oron över att kommissionen ska genomföra några ändringar på den punkten.

– Vi tror inte att förslaget kommer innehålla några sådana förändringar, säger Henrik Hansson, politiskt sakkunnig på näringsdepartementet, till Nyheter24.

Om de ändå gör det, kommer ni att kämpa för mellanhänders ansvarsfrihet?

– Vi värderar den principen högt.

Ett exempel som tagits upp där en nätleverantör ändå fällts är när Black Internet dömdes i tingsrätten för att ha levererat bandbredd till The Pirate Bay.

– Jag vet inget om just det fallet, men principen är inte absolut i sig. Om ett webbhotell tillhandahåller barnpornografi kan de inte hänvisa till ansvarsfriheten till exempel, säger Hansson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.