Bemanningsföretag ljög om påhittade jobb - för att dra av på lönen

- 23/01/2012, 07:32 -
Uniflex erbjöd sina anställda uppdrag som var påhittade - för att kunna göra löneavdrag.
1 av 2

Uniflex erbjöd sina anställda uppdrag som var påhittade - för att kunna göra löneavdrag.

Uniflex

Vd:n Jan Bengtsson säger att den ansvarige omplacerats.
2 av 2

Vd:n Jan Bengtsson säger att den ansvarige omplacerats.

Uniflex

Uniflex erbjöd personer jobb de var tvungna att tacka nej till - för att då kunna dra av på deras löner.

STOCKHOLM. Bemanningsföretaget Uniflex ringde runt till flera personer som för närvarande saknade uppdrag och erbjöd dem jobb på platser som låg alldeles för långt bort - med syfte att personerna skulle tacka nej.

När de sedan sagt nej till uppdraget kunde företaget dra av på deras så kallade garantilön, de pengar man får trots att man inte har några uppdrag, rapporterar Sveriges Radio.

Jobbet var påhittat

Till slut var det dock någon som tackade ja till erbjudandet om att jobba på det aktuella förpackningsföretaget i Bålsta norr om Stockholm. Då visade det sig att uppdraget var helt påhittat.

– Han sa att han hade blivit kallad hit fast vi inte bett om att få personal. Jag ringde och pratade med hans chef på Uniflex och intygade bara att han faktiskt varit här, för de trodde tydligen inte på att han befann sig på plats, säger Heidi Tapia, produktionschef på Nefab i Bålsta.

Efter avslöjandet har Uniflex erkänt att de gett anställda påhittade uppdrag men att de ska ha fått korrekt betalt i efterhand. Enligt företagets vd handlar det om en person som varit ansvarig för tilltaget.

– Den personen som har gjort det har vi omplacerat, för det är ju ett helt oacceptabelt beteende, säger Jan Bengtsson, vd på Uniflex, till Sveriges Radio.