Över 90 000 kvinnor har deltagit i undersökningen.
Över 90 000 kvinnor har deltagit i undersökningen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Även små mängder alkohol kan döda foster

Ny omfattande undersökning visar att små mängder alkohol ökar risken för missfall avsevärt.


Två snapsar i veckan ökar risken för missfall med 50 procent. Det visar en ny undersökning utförd av danska forskare. Resultatet har förvånat forskarna som tidigare trott att det varit relativt riskfritt att dricka så pass små mängder alkohol under graviditeten.

Nästan en tredjedel av alla danska gravida mellan 1996 och 2002 har deltagit i studien. Det är särskilt under första halvan av graviditeten som alkohol är extra skadligt för fostret.

– När man når fyra månader visar våra undersökningar att det inte förekommer någon risk för missfall när man endast dricker små mängder alkohol. Men vi kan inte garantera att det inte påverkar fostret på andra vis, säger forskaren Anne-Marie Nybo till Videnskap.dk.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.