Statsminister Fredrik Reinfeldt får 144 000 i månaden.
1 av 2
Statsminister Fredrik Reinfeldt får 144 000 i månaden. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Både Håkan Juholt och hans företrädare Mona Sahlin får just nu sina löner, motsvarande en svensk statsministerlön, betalade av partiet.
2 av 2
Både Håkan Juholt och hans företrädare Mona Sahlin får just nu sina löner, motsvarande en svensk statsministerlön, betalade av partiet. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Efter Sahlin och Juholt - nu kan de avlöna tre partiledare samtidigt

Ett VU-beslut från 2006 bestämmer att ledaren för Socialdemokraterna alltid ska ha samma lön som statsministern - snart avlönar S tre stycken.


Verkställande utskottet 2006

De fattade beslutet om att lönen skulle vara lika hög som statsministerns:

Göran Persson

Marita Ulvskog

Mona Sahlin

Bosse Ringholm

Wanja Lundby-Wedin*

Elvy Söderström*

Bland de adjungerade fanns Håkan Juholt, Pär Nuder, Thomas Östros och Nalin Pekgul.

*Sitter fortfarande kvar i VU.

STOCKHOLM. Efter sin avgång som partiledare för Socialdemokraterna kommer Håkan Juholt fortfarande få betalt som partiledare i ett helt år. Förra partiordföranden Mona Sahlin får också betalt, fram till mars i år.

Efter ett beslut i det verkställande utskottet 2006 står det klart att partiledaren i S ska tjäna lika mycket som Sveriges statsminister. Närmare bestämt 144 000 i månaden. Och snart kan Socialdemokraterna, när en ny partiledare utsetts, alltså ha en tredje person med statsministermässig ersättning på lönelistan.

"Beslut kan alltid omprövas"

Med vikande opinionssiffror, ett akut läge i partiet och när både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill sänka politikernas ersättningar - är det inte dags att tänka om för Socialdemokraterna?

– Jag har ju inte varit med på några möten men det är klart att beslut alltid kan omprövas, säger partiets presschef Fredrik Kornebäck (S) till Nyheter24.

Vad han vet har det heller inte förekommit någon debatt om partiledarens ersättning inom partiet.

Riksdagsarvodet dras av

Eftersom det mesta talar för att Håkan Juholt ska sitta kvar i riksdagen kommer hans riksdagsarvode dras av från den ersättning på totalt 1,7 miljoner han får det närmaste året. Arvodet är 57 000 kronor i månaden.

/
/
/
/
/
/
/
VU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.