Den 35-årige mannen blev avkastad från det sista tåget på vägen hem mot Flen.
1 av 2
Den 35-årige mannen blev avkastad från det sista tåget på vägen hem mot Flen. - Foto: TT BILD
SJ:s presschef Dag Rosander övervägde att porta den 35-årige muslimske mannen från alla tåg efter händelsen.
2 av 2
SJ:s presschef Dag Rosander övervägde att porta den 35-årige muslimske mannen från alla tåg efter händelsen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

DO friar SJ - diskriminerade inte muslimsk man

35-åringen stördes av konduktören medan han bad i en avskärmad kupé. Men enligt DO finns det inga bevis för att han ska ha diskriminerats.


Detta har hänt

Den 27 maj, på sista tåget till Flen, kastades en 35-årig muslimsk man av tåget då han inte kunde visa upp sin biljett under en bön.

När mannen var klar med bönen sökte han upp konduktören och visade sitt månadskort men trots det tvingades han ändå av tåget.

Därefter kontaktade SJ:s personal polisen som mötte upp vid Flemingsbergs tågstation. Efter ett kort förhör frågade 35-åringen polisen om han fick kliva på tåget igen.

Polisen säger då att det är SJ som bestämmer vilka som får åka med tåget. Konduktören valde då i sin tur att lämna kvar den muslimska mannen trots att han hade månadskort och rest till och från jobbet under flera månaders tid - utan problem.

35-åringen anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu utreder fallet. SJ har vägrat att kommentera händelsen men lämnat ett svar till DO.

Utredningen har sedan lagts ner då de inte går att bevisa att mannen diskriminerats.

SJ har tidigare fått kritik när deras personal tvingat av resenärer från tågen.

Läs artiklarna om den 11-åriga flickan som lämnades ensam i Kumla:

SJ: "Vi trodde hon var 17-18 år"

11-åriga flickan återfunnen av polis

SJ-konduktör begick inte tjänstefel när hon tvingade av elvaåriga flickan

STOCKHOLM. Diskrimineringsombudsmannen (DO) friar SJ från alla anklagelser. Enligt utredningen går det inte att bevisa att den muslimske mannen diskriminerats när han i maj förra året kastades av tåget då han bad.

– Vi har fatta beslut om att avsluta ärendet då det inte gick att bevisa att anmälaren hade blivit diskriminerad, säger Anna-Lena Sjölund, handläggare på DO, till Nyheter24.

"Visa mig biljetten! Hörru!"

Händelsen inträffade på tåget hem till Flen, från jobbet i Stockholm. Under resans gång blev den 35-årige muslimske mannen tvungen att be en av dagens böner. För att inte störa någon begav han sig till en lugn och avskärmad kupé - precis som han har gjort flera gånger tidigare.

– Jag började att be men sedan kom konduktören och knuffade mig tre gånger i ryggen så att jag höll på att ramla framåt. Sedan sa hon: "Visa mig biljetten! Hörru!", sa 35-åringen till Nyheter24.

När han inte visar upp sitt månadskort för den kvinnliga konduktören, då han menar att han inte får avbryta bönen medan den pågår, bestämmer han sig för att söka upp henne direkt efter han är klar. Men i stället möts han av beskedet att han ska kastas av tåget vid nästa station.

SJ hotar med att porta 35-åringen

Trots mannens berättelse finns det inte tillräckligt bevis för att fälla SJ. Men historien är inte slut där. Tidigare har SJ hotat med att porta den 35-årige mannen från alla tåg. Enligt presschefen Dag Rosander har SJ aldrig tidigare portat någon person från sina tåg. Den muslimske mannen kan därmed bli den första någonsin.

/
SJ
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.