DO friar SJ - diskriminerade inte muslimsk man

- 24/01/2012, 08:43 -
Den 35-årige mannen blev avkastad från det sista tåget på vägen hem mot Flen.
1 av 2

Den 35-årige mannen blev avkastad från det sista tåget på vägen hem mot Flen.

TT BILD

SJ:s presschef Dag Rosander övervägde att porta den 35-årige muslimske mannen från alla tåg efter händelsen.
2 av 2

SJ:s presschef Dag Rosander övervägde att porta den 35-årige muslimske mannen från alla tåg efter händelsen.

Claudio Bresciani / SCANPIX

35-åringen stördes av konduktören medan han bad i en avskärmad kupé. Men enligt DO finns det inga bevis för att han ska ha diskriminerats.

STOCKHOLM. Diskrimineringsombudsmannen (DO) friar SJ från alla anklagelser. Enligt utredningen går det inte att bevisa att den muslimske mannen diskriminerats när han i maj förra året kastades av tåget då han bad.

– Vi har fatta beslut om att avsluta ärendet då det inte gick att bevisa att anmälaren hade blivit diskriminerad, säger Anna-Lena Sjölund, handläggare på DO, till Nyheter24.

"Visa mig biljetten! Hörru!"

Händelsen inträffade på tåget hem till Flen, från jobbet i Stockholm. Under resans gång blev den 35-årige muslimske mannen tvungen att be en av dagens böner. För att inte störa någon begav han sig till en lugn och avskärmad kupé - precis som han har gjort flera gånger tidigare.

– Jag började att be men sedan kom konduktören och knuffade mig tre gånger i ryggen så att jag höll på att ramla framåt. Sedan sa hon: "Visa mig biljetten! Hörru!", sa 35-åringen till Nyheter24.

När han inte visar upp sitt månadskort för den kvinnliga konduktören, då han menar att han inte får avbryta bönen medan den pågår, bestämmer han sig för att söka upp henne direkt efter han är klar. Men i stället möts han av beskedet att han ska kastas av tåget vid nästa station.

SJ hotar med att porta 35-åringen

Trots mannens berättelse finns det inte tillräckligt bevis för att fälla SJ. Men historien är inte slut där. Tidigare har SJ hotat med att porta den 35-årige mannen från alla tåg. Enligt presschefen Dag Rosander har SJ aldrig tidigare portat någon person från sina tåg. Den muslimske mannen kan därmed bli den första någonsin.