Onsdag 21 Apr
Stockholm

Fängelse och utvisning för gruppvåldtäkten

De tre männen turades om att våldta kvinnan på ett vandrarhem i Södertälje.
1 av 2
De tre männen turades om att våldta kvinnan på ett vandrarhem i Södertälje. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
På tisdagen kom domen. Männen döms till fängelse och kommer att utvisas ur landet.
2 av 2
På tisdagen kom domen. Männen döms till fängelse och kommer att utvisas ur landet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

På tisdagen kom domen i våldtäktsmålet i Södertälje.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Höll fast huvudet medan de våldtog

Enligt åtalet turades de tre männen om att våldta kvinnan på det vandrarhem de tillfälligt bodde på i Södertälje.

Efter att 19-åringen skilts åt från sin vännina ska hon ha träffat på en av männen och följt med denne till vandrarhemmet. Väl där ska männen, trots att kvinnan gjort motstånd, ha tagit av hennes kläder, dragit ner henne i en soffa och tagit tag i hennes höfter. Därefter ska de våldtagit henne oralt, vaginalt och analt samt smekt hennes bröst. Under tiden hjälptes de åt att hålla fast hennes nacke, huvud och kropp.

Tillvägagångsättet beskrivs som särskilt hänsynslöst och rått. Något som styrks i den skriftliga bevisningen då det finns läkarintyg som dokumenterat flickans skador och blåmärken på ben, armar, inre könsorgan och analöppning.

32-åringens sperma finns på flickans trosor

I den skriftliga bevisningen finns även ett sakkunnigt uttalande från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Enligt SKL har man funnit 32-årige Maksim Trofimov sperma på flickans klänning. Man har även hittat sperma på avigsidan på 45-årge Nikolai Soblevs kalsonger från både honom själv och 32-åringen.

Den 32-årige mannens sperma fanns även på den 19-åriga flickans trosor. Förutom grov våldtäkt åtalas Soblev för sexuellt ofredande då han ska ha tagit en kvinna mellan benen på McDonalds i Södertälje den 22 oktober. Den 32-årige mannen åtalas även han för ytterligare ett brott. Enligt åklagaren ska han någon gång den 24 oktober i Stockholm gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott då han använt cannabis.

Nikolai Soblev döms för sexuellt ofredande, sexuellt tvång och våldtäkt. Juri Soosalu döms för sexuellt tvång och medhjälp till våldtäkt. Maksim Trofimov döms för narkotikabrott och våldtäkt.

SÖDERTÄLJE. På tisdagseftermiddagen kom domen mot de tre åtalade för gruppvåldtäkten i Södertälje den 23 oktober 2011.

De tre männen, Nikolai Soblev, 45 år, Juri Soosalu, 31 år och Maksim Trofimov, 32 år dömdes till respektive tre, två och två års och sex månaders fängelse. Alla tre kommer dessutom att utvisas ur landet.

Kammaråklagare Stefan Creutz hade dock hoppats på en hårdare dom.

– Jag är inte helt nöjd med domen, jag tyckte att de skulle dömas för grov våldtäkt som de var åtalade för. Men de håller inte med. De vidhåller att de haft sexuellt umgänge, men att det var frivilligt för alla parter, säger Creutz till Nyheter24.

Hur mår den 19-åriga kvinnan?

– Det framgår i domen att hon inte mår så bra.  

Kvinnans målsägare vill inte uttala sig om domen.

– Jag vill inte kommentera den överhuvudtaget, säger målsägandebiträde Christina Larsson.

Kommer ni att överklaga?

– Min klient fick ju en bra dom, men jag vill inte kommentera.

Väninnan våldtogs samma natt

Natten då kvinnan våldtogs var hon ute tillsammans med en väninna. Strax efter att de båda skilts åt blev båda två våldtagna, på olika platser av olika gärningsmän.

Vad har hänt i fallet med kvinnans väninna?

– Det pågår ju en förundersökning, så det kommenterar jag inte, säger kammaråklagare Creutz.

Statslösa - men dömda till utvisning

De tre männen är statslösa ryssar som levt hela sina liv i Estland. Enligt domen kommer de att utvisas och förbjuds återvända till Sverige före år 2022.

Kommer de att utvisas till Estland? Hur verkställs det när de är statslösa?

– Jag är ju inte riktigt rätt person att svara på det, det får du fråga migrationsverket, det är de som verkställer utvisningen. Men så som jag förstått det så är de statslösa ryssar som har bott hela sina liv i Estland, säger kammaråklagare Stefan Creutz till Nyheter24.

På Migrationsverket menar man att det är polisen som verkställer utvisningarna. Men inte heller på polisen så tycks man veta vad som kommer att hända med männen. Enligt verkställningsgruppen så kan en utvisning bli svår att verkställa i fall där de dömda är statslösa.

Nyheter24 har förgäves försökt nå de dömda männens advokater, men utan resultat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela